U trendu

Opštini VO prati bankrot, kao posledica korone

RIM – Opštini VO, na severu Italije u regiji Veneto, koja se smatra modelom u upravljanju pandemijom, sada nakon sto je zaraza Covida19 prosla, preti bankrot, pise dnevni list “Hafington Post”.

“Napravili smo tri ciklusa testiranja celog stanovnistva, i rezultat je bio da smo, kako su nam rekli virolozi-imali deset putra manje obolelih i samo tri smrtna slucaja. Ali sad nam stizu racuni i izgleda niko ne zeli da nam pomogne iako je suma mala”, zali se gradonacelnik Dzuliano Martini.

Opstina Vo je među prvima u Italiji proglasena crvenom zonom u vreme pandemije koronavirusa, bila je stavljena u totalni karantin, nije se moglo ni uci ni izaci, a prema preporuci virologa Andrea Krizanti, celo stanovnistvo je testirano.

“Trazili su virus”, a nisu cekali da se on pojavi u obolelom. To se pokazalo uspesnim pa je “metod Vo”, postao poznat u celome svetu.

U programu italijanske vlade za obnovu ekonomije i pomoc preduzecima i opstinama nije predviđena i pomoc za ovu malu opstinu. Gradonacelnik tvrdi da ako se ne nađe 50 hiljada eura koliko je potroseno na testiranje građana na Covid19, postoji rizik da opstinska kasa ostane prazna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.