Orlandić:Trenutno najbolje funkcionišu linije prema BGD

PODGORICA – Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić izjavio je danas da to preduzeće pregovara sa tri aviokompanije o eventualnom nadomeštanju letova ka onim destinacijama koje je tokom godine pokrivao Montenegroerlajns.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Orlandić je rekao da pregovori idu svojim tokom, kao i da je svemu najveća prepreka epidemija korona virusa.

„Aerodromi Crne Gore pregovaraju sa tri kompanije o eventualnom nadomeštanju svih destinacija koje smo imali sa Montenegroerlajnsom tokom godine. Ti razgovori idu svojim tokom, ali je kovid problem, jer se veliki broj zemalja Evropske unije (EU) ponovo zatvara“, rekao je Orlandić.

Veruje da će od aprila ili maja imati značajan broj letova, uz ocenu da će ovo biti izazovna godina i za Aerodorme Crne Gore i za domaću privredu.

„Treba biti optimista da će sve proći. Proces vakcinacije je učinio pozitivne stvari, imamo najave da bi aviosaobraćaj mogao da se stabilizuje“, rekao je Orlandić, navodeći da trenutno najbolje funkcionišu linije prema Beogradu.

Projekcija je da bi, kako je rekao, ove godine mogli da ostvare 60 odsto saobraćaja iz 2019., dok se naredne godine očekuje potpuni oporavak i broj putnika iz 2019.

Negirao je medijske navode da Aerodromi Crne Gore dugove MA naplaćuju putem imovine.

„Mi se još uvek ne naplaćujemo putem imovine. Naplatu određenih dugovanja smo otpočeli, procedura ide preko izvršitelja i trenutno se to vrši samo na novčanim sredstvaima. Narednih dana imamo dodatna izvršenja prema MA i verujem da ćemo uspeti da naplatimo sva dugovanja koja imamo od MA“, rekao je Orlandić.

Podsetio je da su Aerodromi Crne Gore 2019. imali prihod od 34 miliona, a profit preko 15 miliona evra: „Prošle godine smo prihodovali 27 miliona manje, i gubitnak je preko 11 miliona evra“.

Još uvek, kaže, isplaćuju redovno plate u punom iznosu, a imaju još sredstava za redovne obaveze.

„Ako se situacija ubrzo ne popravi, moraćemo da tražimo nove načine finansiranja“, rekao je Orlandić, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.