U trendu

Oštar pad fjučersa na evropskim berzama

LONDON – Cene fjučersa na evropskim berzama snažno su potonule danas prateći nocašnji pad akcija na Vol Stritu, jer su podaci o proizvodnim aktivnostima u Aziji pojačali zabrinutost povodom usporavanja ekonomskog rasta i rastuće inflacije.

Indeks fjučersa, koji prati vodećih 50 evropskih kompanija, pao je za 1,3 posto na trgovanju do 6:00 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Među evropskim regionalnim tržištima, britanski indeks fjučersa FTSE oslabio je 0,9 procenata, dok su nemački fjučersi u indeksnoj korpi DAKS pali za 1,1 posto.

Prema statističkim podacima, azijska proizvodna aktivnost posustala je u septembru. Ekonomije u azijskom regionu pritiskaju znaci usporavanja kineskog rasta i zatvaranje fabrika uzrokovano pandemijom korona virusa.

Podaci o evropskoj i američkoj proizvodnoj aktivnostima, kao i pokazatelji o inflaciji u evrozoni treba da budu objavljeni kasnije tokom dana. Investitori pokušavaju da procene izglede monetarnih politika nakon što su vodeći centralni bankari nedavno upozorili na da bi povišena inflacija mogla da potraje duže nego što se prvobitno mislilo.

Evropske berze su zaključile septembar s padom od 3,4 odsto, što je najgori mesečni pokazatelj u poslednjih godinu dana.

Referentni panervropski indeks STOKS 600 izgubio je skoro 4,5 posto vrednosti u odnosu na rekordan nivo koji je beležio sredinom avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.