Otkrivena Ahilova peta korona virusa

Naučnici nemačkog Instituta za biohemiju (IBC) na čelu sa hrvatskim naučnikom Ivanom Đikićem možda su otkrili slabu tačku koronavirusa.

Na stranicama tog Instituta objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da su naučnici s IBC-a u saradnji s drugim timovima identifikovali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba tačka koja bi mogla biti svojevrsna Ahilova peta novog koronavirusa, prenosi hrvatski Index.

PLpro je potreban za procesiuranje viralnih polipeptida i sastavljanja virusa u ljudskim ćelijama. Uz to, virus SARS-CoV-2 koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tela, što pomaže virusu da modulira imuni sistem zaražene osobe u sopstvenu korist. Na taj način virus se može lakše multiplicirati i širiti dalje, navodi se u saopštenju.

Tim naučnika je demonstrirao da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa i na taj način pojačati antiviralni imunitet u ljudskim epitelnim ćelijama, koje su primarno mesto ulaska patogena u ljudski organizam. Rezultati studije su sada javno dostupni.

“Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na ‘dvostrukom udarcu’ targetiranjem PLpro-a: zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunog sistema u isto vreme”, pojasnio je Ivan Đikić, direktor IBC-a i glavni autor ovog naučnog rada.

“Kako bismo došli do ovog dubokog uvida, kombinovali smo biohemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na našem Institutu. Izuzetno sam zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu. Naša istraživačka saradnja s Institutom za medicinsku virologiju pod vođstvom Sandre Ciesek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus”, rekao je Đikić.

Uz to, ostali naučnici u Frankfurtu, Minhenu i drugim delovima Nemačke doprineli su ovom istraživanju eksperimentalnim podacima, reagensima i savetima.

Ovi rezultati omogućuju puno naučno opravdanje za dalja klinička istraživanja u kojima bi se PLpro novog koronavirusa ciljano “napadao”. Tako jedna klinika u SAD-u trenutno sprovodi kliničko testiranje famotidina kojim se targetira PLpro kod pacijenata zaraženih Covidom-19.

Ipak, ciljano delovanje famotidina na virusni PLpro-a još nije potvrđeno.

“Moramo biti posebno oprezni kod kliničkog ispitivanja na pacijentima jer bi odgovor njihovih organizama na anti-PLpro terapiju mogao da varira u zavisnosti od toga da li je primenjen u ranim ili kasnijim stadijumima Covida-19”, naglašavaju Đikić i Ciesek.

(Nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.