U trendu

Otkrivena nova nuspojava korone: Stanje može trajati mesecima

Promene na koži poznate kao ‘covid prsti’ na nogama mogle bi da predstavljaju nuspojavu borbe imunološkog sistema protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

U okviru bolesti pojavljuje se upalna promena s crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mesecima, a nalikuje koži koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od nedelju dana do četiri nedelje od zaraze i može se manifestovati oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promenom boje kože.

Naučnici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu British Journal of Dermatology, proučili su 50 osoba s covid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promenama nastalim pre pandemije.

Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja. Telo stvara imuni odgovor s visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju ne samo na virus nego napadaju i sopstvene ćelije i tkiva obolele osobe.

Takođe su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunološkog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne sudove koje snabdevaju zahvaćena područja takođe igraju ključnu ulogu u razvoju covid prstiju i promena na koži.

Vođa studije dr. Čarls Kejsus rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumevanje tog kožnog stanja.

“Epidemiologija i kliničke značajke tih promena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promena”, rekao je.

“Naša studija pruža nove spoznaje“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.