U trendu

Otpušten virusolog koji je kritikovao vladu

BERLIN – Jedan od najpoznatijih virusologa Nemačke, Aleksander Kekule, koji je znao da kritikuje vlast zbog načina borbe protiv pandemije, dobio je otkaz na Martin Luter univerzitetu u Haleu, a tvrdi da se radi o političkoj odluci.

Prema pisanju dnevnika „Miteldojče cajtung“ (MZ), uzrok za otkaz je disciplinski postupak koji je pokrenut protiv njega Prema zbog neispunjavanja obaveze održavanja predavanja u zakonski predviđenom obimu.

Univerzitet nije objavio razloge za davanje otkaza, ukazujući da se ne daju informacije iz postupka koji je u toku.

Kekule je najavio da će preduzeti pravne korake protiv Univerziteta.

Kekule je bio jedan od prvih eksperata u Nemačkoj koji je upozorio na opasnost korona virusa, a pored Kristijana Drostena i Hendrika Štreka. on je najpoznatiji virusolog u toj zemlji koji se izjašnjava o pandemiji.

Kekule je često znao da kritikuje delovanje nemačke vlade u borbi protiv pandemije, kao i Robert Koh institut.

„Optužbe univerziteta su potpuno izmišljene. Nemoguće je kako se univerzitet ponaša prema svojim profesorima“, rekao je Kekule, koji je 20 godina bio šef Instituta za medicinsku mikrobiologiju na univerzitetu u Haleu.

Kekule je rekao da se od početka svog rada zalagao za razumno opremanje virusologije na univerzitetu i smatra da uprava obrazovne institucije potcenjuje temu infektologije.

Pošto na njegovo pismo dekanu, kako je preneo, nije bilo reakcije obratio se pokrajinskoj vladi, zbog čega sada otkaz vidi kao reakciju univerziteta.

„U januaru su mi oduzeli molekularnobiološku laboratoiju. To je laboratocija u kojoj smo, između ostalog, raditi korona testove. Od tada se i oko toga vodi pravni postupak“, kazao je Kekule.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar