U trendu

Otvoren Sajam etno hrane i pića-najbolji proizvodi iz Srbije

BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 15. Sajam etno hrane i pića na kome će više od 300 proizvođača predstaviti svoje prehrambene proizvode, pravljene ručno i po tradicionalnoj recepturi.

Sajam će trajati četiri dana, zaključno sa nedeljom, a radi se o proizvodima koji su pravljeni najčešće od organski gajenih sirovina, ali i o novim proizvodima nastalim na temeljima tradicije i mašte proizvođača.

Sajam etno hrane i pića je u poslednjih 14 godina odigrao značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvarka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica i drugih proizvoda od kojih su mnogi postali izvozni artikli, rečeno je na otvaranju.

Kao i do sada, cilj ovogodišnjeg sajma je da mali proizvođači pokažu svoje proizvode široj masi, sklope nove saradnje i time podignu svoju proizvodnju na viši nivo.

Prvi put ove godine na Sajmu etno hrane i pića Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavilo je svoju grupu proizvođača.

Nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština po prvi put je na ovogodišnjoj manifestaciji organizovao i Kabinet ministra zaduženog za unapređenje razvoja u ovim opštinama Novice Tončeva koji je otvorio ovogodišnji sajam.

„Ovaj sajam je lična karta Srbije, ovi proizvodi se pripremaju u ruralnim mestima u našoj zemlji i ponosan sam što smo obezbedili nastup nedovoljno razvijenih opština na ovogodišnjem sajmu“, rekao je Tončev.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da dve godine nismo imali sajam zbog pandemije korona virusa i dodao da ovogodišnji sajam uliva nadu da se život vraća u normalu.

„Ovim sajmom smo uspeli u poslednjih 14 godina da ostavimo veliki broj proizvođača u životu i omogućimo da te porodice žive od tog rada. Ovim sajmom u Beogradu dajemo podsticaj da i drugi gradovi pruže svojim svojim lokalnim proizvođačima da svoju proizvodnju podignu na viši nivo“, rekao je Mladenović.

Na otvaranju Sajma etno hrane i pića pristustvovao je i sekretar za privredu Beograda Milinko Veličković koji je rekao da će samo na štandu grada Beograda biti izloženo više od 50 poljoprivrednih proizvođača hrane.

„Posle Vojvodine, Beograd ima najveću površinu poljoprivrednog zemljišta. Beograd se prostire na 350.000 hektara od kojih je 270.000 hektara poljoprivredno zemljište, od čega je 250.000 hektara obradivo. To nam daje obavezu da vodimo računa o poljoprivredi“, rekao je Veličković.

Istakao je da ovogodišnji budžet grada Beograda izdvojen za podsticaje poljoprivrednih proizvođača iznosi 200 miliona dinara, dok je u 2013. budžet iznosio samo 20 miliona dinara.

Naglasio je da je Srbija odlučna u tome da podrži domaću poljoprivredu i proizvodnju i najavio da je odobren budžet za sledeću godinu u iznosu od 300 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar Vojvodine za privredu i turizam Nenad Ivanišević naglasio je da je za njega ključna reč ovogodišnjeg sajma reč „zajedno“, i u tom kontekstu pozvao sve građane koji nisu vakcinisani protiv korona virusa da pre nego što posete Sajam etno hrane i pića u Hali 3 posete Halu 7 i vakcinišu se kako bi mogli da se druže, grle i ljube dok uživaju u najboljim proizvodima Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević je na otvaranju sajma istakao da Srbija ima oko 50 zaštićenih proizvoda sa geografskim poreklom u koje ne spadaju jaka alkoholna pića i voda.

Mnogi od tih proivoda su na ovogodišnjem sajmu etno hrane i pića, od kojih sa juga dolaze pirotski kačkavalj, leskovački ajvar i svrljiški sir, sa zapada Srbije neki od njih su ariljske maline, kačevski med i sjenički sir, a sa severa lipov fruškogorski med, sremski kulen i futoški kupus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar