U trendu

Otvorena izložba „Velike ljubavi poznatih Srba i Mađara“

BEOGRAD – Na Trgu Republike u Beogradu danas je otvorena izložba „Velike ljubavi poznatih Srba i Mađara“, koja kroz pet ljubavnih priča pokazuje koliko su bile jake veze srpskog i mađarskog naroda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je ta izložba prilika da upoznamo našu zajedničku istoriju jer su, kako je istakao, srpska i mađarska istorija toliko povezane da možemo puno da naučimo iz njih.

Sa ponosom je najavio da će u narednom periodu jedna od ulica u Beogradu poneti ime po jednoj od junakinja ove izložbe, kneginji Juliji Hunjadi.

„Ovo je prilika da se podsetimo prošlosti, da vidimo da smo imali zajedničku prošlost i da tako gledamo u budućmost. Mi zaista imamo dobru saradnju, živimo jedni sa drugima u ovom delu Evrope, pomažemo jedni druge i na taj način napredujemo“, rekao je Vesić i zahvalio Savezu vojvođanskih Mađara koji je inicirao ovu izložbu.

Izložbu je organizovao beogradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara, a predsednik tog odbora Nebojša Marjanović kaže da je prvobitno plan bio da ova izložba bude deo manifestacije „Noć muzeja“.

„Kada smo čuli da će tema te manifestacije biti ljubav, došli smo na ideju da napravimo zanimljivu priču sastavljenu od više priča koje bi obuhvatale i onaj deo naše istorije koji je vezan za romantičan period, to jest koji bi govorio o ljubavima, a ne bi se bavio samo okvirom politike“, rekao je Marjanović.

Ali, dodao je, zbog situacije sa korona virusom izložbu nisu mogli da organizuju tako, pa su tražili drugi način.

„Zahvaljujući Gradu Beogradu, posebno zameniku gradonačelnika, uspeli smo da vrlo brzo i efikasno ovu izložbu pripremimo“, rekao je Marjanović i zahvalio Gradu Beogradu i ostalima koji su pomogli u pripremi i realizaciji ove izložbe.

Otvaranju izložbe su, između ostalog, prisustvovali gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor.

Izložbom su na pet panoa predstavljene romantične i bračne veze srpskog kralja Dragutina i Katarine Arpadović, kralja Milutina i Jelisavete Arpadović, Kneza Mihaila Obrenovića i Julije Hunjadi, kralja Bele Drugog i srpske princeze Jelene, kao i Jovana Dučića i jedne od ugarskih grofica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar