U trendu

Otvoreno zasedanje IPU, učestvuje Dačić

MADRID – U Madridu je večeras zvanično otvoreno 143. zasedanje Interparlamentarne unije (IPU), na kojem učestvuje predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Oko hilljadu učesnika, parlamentaraca iz celog sveta razgovaraće do 30. novembra o rešavanju ključnih problema u svetu, kao što su pandemija kovida 19, o klimatskim promenama, o širenju dezinformacija, jačanju demokratije, ali i o nasilju nad ženama.

Predsednik IPU Duarte Pačeko rekao je na skupu da je korona virus pokazao svim zemljama koliko su zavisne jedna od druge i da jedino zajedno mogu da pobede, navodeći da su za globalne probleme potrebna isto takva rešenja.

On je upozorio da pandemija korona virusa može da poveća nejednakost, siromaštvo i nezaposlenost, kao i ekonomsku krizu i ne može se, kaže, samo razgovarati o tome.

“Mi parlamentarci volimo da pričamo, ali moramo da uradimo više. Moramo da preuzmemo odgovornost i da delujemo da rešimo taj problem”, rekao je on.

Pačeko je ukazao i na problem demokratije u korona krizi, koja, kako je dodao, mora da se brani svaki dan.

“Pojavile su se mnoge dezinformacije i to je dovelo do polarizacije u društvu”, rekao je Pačeko i poručio da se mora obratiti pažnja na ranjive kategorije.

Prema njegovim rečima, u vreme pandemije, odnosno tokom lokdauna broj nasilja nad ženama je porastao, dok su mladi mnogo izgubili i postali ranjivi.

“Interparlamentarna unija je posvećena rešavanju ovih pitanja”, rekao je on i dodao da su klimatske promene takođe jedan od važnih prioriteta.

Gostima je dobrodošlicu u Madrid poželeo Filip VI, kralj Španije, koji je rekao da su parlamenti ključni za demokratiju i pluralizam.

“Parlamenti nisu samo predstavnici, oni donose odluke i u kriznim vremenima i zbog toga je važno da se fokusiramo na debate i da govorimo o pretnjama po demokratiju”, rekao je on.

Na otvaranju skupa su govorili i predsednici Kongresa i Senata koji su takođe govorili o izazovima po demokartiju u korona krizi.

Sutra će se održati Generalna debata na kojoj će učestvovati predsednik Skupštine Srbije koji će prethodno imati niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima parlamenata iz različitih zemalja.

Članovi će i usvojiti novu strategiju za IPU za period 2022-2026.

Nova strategija ima za cilj da ponovo fokusira IPU u oblastima u kojima može imati najveći uticaj i gde postoji hitna potreba za parlamentarnom akcijom.

Strategija identifikuje prioritete politike za narednih pet godina, a to su akcije protiv klimatskih promena, demokratija, ljudska prava i rodna ravnopravnost, mir i bezbednost, i održivi razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar