U trendu

Ova krvna grupa je možda manje otporna na koronavirus

Otkako je pre nekoliko meseci krenula pandemija kovida-19, naučnici pokušavaju da shvate zašto ova nova vrsta koronavirusa neke ljude pogađa vrlo ozbiljno, a neke jedva okrzne. Simptomi zaraze kreću se u rasponu od skoro nikakvih tegoba ili par dana kašljanja pa do akutnog respiratornog distresnog sindroma, koji može biti i fatalan. Otkud tolike razlike, pitali su se stručnjaci, i može li odgovor ležati u genima?

Jedno objašnjenje može nam dati genetika krvnih grupa. Krajem marta genetičar Peng Džordž Vang i njegove kolege s kineskog univerziteta Southern University of Science and Technology objavili su rezultate studije, koja još nije recenzirana, a koja je upoređivala raspodelu krvnih grupa među 2.173 pacijenta zaražena kovidom-19. Pokazalo se da je krvna grupa A povezana s većim rizikom od zaraze koronavirusom, a grupa O s najmanjim, piše Scientific American.

Različite krvne grupe, različiti antigeni

Epidemija SARS-a takođe je ukazala na slične rezultate. Naime, krvne grupe imaju dve različite vrste molekula saharida na površini crvenih krvnih zrnaca. Jedna odgovara grupi A, a druga grupi B. Svaku vrstu molekula proizvodi enzim čiji gen postoji u dva oblika (jedan za tip A, a drugi za tip B). Treća varijanta gena kodira neaktivni enzim: tip O (od nemačkog ohne, što znači „bez“). Osoba koja ima varijante A i B enzima ima krvnu grupu AB.

Svaki šećer (saharid) A ili B, može funkcionisati kao antigen i pokrenuti stvaranje antitela. U sistemu krvnih grupa, O je najbogatija antitelima.

Žak Le Pendu sa Univerziteta Nant u Francuskoj i njegove kolege istražili su 2008. godine u laboratoriji model virusa SARS-CoV. Ustanovili su da vezivanje virusnog proteina S na ćelijski protein ACE2 (koji je nužan za stvaranje infekcije) zadržava anti-A antitela.

Potrebna dodatna istraživanja

Treba napomenuti da su i sami kineski naučnici naveli u istraživanju da korelacija između bolje obrane organizma od kovida-19 i krvne grupe O ne znači odmah i uzročnost i da su potrebna dalja ispitivanja, piše Science Alert.

Naime, u Vuhanu veliki deo stanovnika ima krvnu grupu A, tako da je logično da i najveći broj zaraženih ima taj tip krvne grupe. Raspodela krvnih grupa populacije u Vuhanu je sledeća: 31% populacije ima krvnu grupu A, 24% B, 9% AB i 34% O.

Zaraženi kovidom-19 imali su sličnu raspodelu krvnih grupa: 38% je imalo krvnu grupu A, 26% B, 10% AB i 25% O. Slične razmere zabilježene su i u Šenženu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar