U trendu

Ovaj predmet u prodavnici nikad ne bi trebalo da dodirujete

Zbog pandemije koronavirusa počeli smo da se pridržavamo preventivnih mera koje pomažu u suzbijanju širenja virusa. Te mere uključuju redovno pranje ruku, održavanje fizičke distance i nošenje zaštitne maske.

Iako je vakcinacija protiv covida-19 u toku širom sveta, još uvek nije ni najmanje trenutak da se u potpunosti opustimo. Potrebno je i dalje pridržavati se određenih higijenskih navika, a nekoliko je glavnih higijenskih saveta kojih bi trebalo da se pridržavate kako biste se zaštitili od virusa ili bakterija.

Naime, jedan od najprljavijih predmeta koji se nalazi u marketima je korpa za kupovinu. Ove korpe su prepune bakterija. Za razliku od drugih predmeta koje kupci često dodiruju, korpe imaju najveći potencijal prijenosa bakterija od jedne osobe do druge, piše N1.

Stručnjaci navode da je manja verovatnoća da se drške korpe redovno čiste, a čak i kada se dezinfikuju, teško je to učiniti detaljno i temeljno.

“Skoro je nemoguće obrisati sve površine koje bi ljudi mogli da dodirnu. Za razliku od kolica za kupovinu, teško je držati korpu dalje od ličnih predmeta i odeće”, rekla je pedijatar Lijen Poston.

Na korpama postoje mesta na kojima klice mogu lako da se zavuku i do kojih je teško doći čak i prilikom čišćenja. Nemoguće je da trgovac očisti svaku pukotinu na korpama.

Kako biste se zaštitili od klica, preporučuje se korišćenje kolica za kupovinu umesto korpi. Koristeći antibakterijske maramice možete lako obrisati ručku kolica.

Kad završite s kupovinom, dezinfikujte ruke. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuje da koristite dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži najmanje 60% alkohola.

Čak i kad pandemija završi, imajte ove savete na umu jer će vam pomoći da se zaštitite od klica, virusa i bakterija kojima možete biti izloženi, savjetuje Eat this.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.