U trendu

Ovako je to Španija rešila: Mere u zemlji koja je najteže pogođena pandemijom

Nakon što je dodatno pritegla ionako paralizovanu ekonomiju, zabranivši sve poslove u zemlji osim onih nužnih, vlada Španije je usvojila paket mera za pomoć najugroženijim radnicima.

Stotine kompanija su zbog obustave proizvodnje i zatvorenih lokala najavile masovna privremena otpuštanja, što je brojne stanovnike dovelo u situaciju da ne mogu da plaćaju najamninu stana niti račune za struju i vodu.

Vlada je saopštila da narednih šest meseci oni koji su zbog vanrednog stanja u zemlji ostali bez posla neće smeti da budu izbačeni iz stana, a ugovori o zakupu, koji su pred isticanjem, biće produženi za dodatnih šest meseci.

Ugroženim stanarima će vlada ponuditi namenske mikro-kredite s nula posto kamate i bez provizije kako bi mogli da plaćaju kiriju. Taj kredit će morati da vrate u narednih šest godina, a moguće je produženje i na deset godina.

– Ranjivost je sada široko rasprostranjena – rekao je potpredsednik vlade Pablo Iglesias, vođa leve formacije Unidas Podemos, i dodao:

– Ovu pomoć moći će da koriste oni koji su privremeno otpušteni, kojima je smanjeno radno vreme, a proporcionalno i plata, kojima su pali prihodi… – rekao je na konferenciji za medije u Madridu.

Komunalne kompanije neće smeti da isključuju ljudima vodu i struju zbog neplaćenih računa dok traje vanredno stanje proglašeno 14. marta, a koje bi moglo biti produženo i nakon 11. aprila, do kada je zasad na snazi.

Španska vlada je u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa zatvorila 47 miliona stanovnika u stanove i kuće, a dopušteno im je da izlaze jedino u bolnice, prodavnice s hranom, apoteke, banke, benzinske stanice i da prošetaju pse. Na posao odlaze samo oni u neophodnim zanimanjima, poput proizvodnje i distribucije hrane.

Za poslednja 24 sata u Španiji je od novog korona virusa umrlo 864 osoba što je rekord od pojave virusa u toj zemlji.

Time je ukupan broj preminulih porastao na 9.053, prenosi Rojters.

Kako je saopštilo špansko Ministarstvo zdravlja, od virusa Covid-19 obolelo je 102.136 osoba, što je za oko 8.000 više nego u utorak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.