Ove godine se na Kosovo vratile 273 osobe

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas da su se 2020. godine na Kosovo vratile samo 273 osobe i da je to „poražavajući podatak“.

Portal Kossev je preneo da je Jevtić rekao da je 2020. godina bila specifična zbog pandemije korona virusa, te se njegovo ministarstvo ponašalo „u skladu sa onim što je bilo moguće“.

„Mi smo zajedno sa partnerima iz Evropske unije i Medjunarodne organizacije za migracije (IOM) i drugim medjunarodnim organizacijama, nastavili da radimo na procesu povratka i reintegracije raseljenih. Počeli smo sa izgradnjom 128 kuća, od čega je do danas 109 završeno, a 19 će biti završeno u toku januara“, rekao je Jevtić.

Najveći broj tih domova – 93, izgradjen je za srpske porodice.

Ove godine, na Kosovo je medju 273 osoba koje su se vratile na Kosovo, bilo 133 Srba, 42 Goranca, 36 Roma, 33 Egipćana, 23 Aškalija i pet Albanaca.

Jevtić je dodao da nije zadovoljan procesom povratka i da o bezbednosti povratnika računa treba da vode bezbednosne institucije.

„Nismo mi ti koji treba da obezbede zaštitu tih ljudi, to treba da rade institucionalni sistem… Žalosno je da danas u 21. veku ti ljudi ostaju nezaštićeni, posebno u slučajevima kada se znaju počinioci, ali osim privodjenja i informativnog razgovora nema dalje reakcije“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.