U trendu

Ovi znaci sigurno otkrivaju da ste preležali kovid-19, tvrde stručnjaci

Često se govori o koronavirusu na način ili ste bolest imali ili niste, jeste li bili bolesni i ozdravili. Ali postoji i sredina u celoj priči. Naime, procenjuje se da 10 do 30 posto osoba koje su prethodno bile zdrave, bolest su imale i doživele samo blagi oblik bolesti – ali se nisu oporavili.

Tu dolazimo do pojma dugi kovid, kada simptomi koji su ostali nakon bolesti mogu uveliko da utiču na dalji tok života. Nedavno sprovedena studija u Engleskoj, od strane državnog zavoda za statistiku, objavila je listu najčešćih simptoma koji se javljaju nakon što ste bolest imali, ali i ne nestaju tako brzo…

Osećate se potpuno iscrpljeno

Hronični umor je najčešće prijavljen simptom bolesti. Nećete se u ovom slučaju samo osećati pospano, već nećete moći da funkcionišete kao što jeste pre bolesti.

„To je kao da vas neko tuče, i to stalno ponavlja“, rekao je Pol Garner, profesor na univerzitetu Liverpul. Dodao je da su njemu lično prva dva meseca nakon bolesti bila izuzetno teška, da se stanje sada popravlja ali i da dalje oseća jak umor, ima izmaglicu u glavi i ne može dobro da procenjuje, a suočavanje s tim je celodnevni posao.

Kratkoća daha

Kovid-19 je primarno respiratorna bolest i šteta koju učini plućima se može teško popraviti. Iako neki ljudi naravno nemaju nikakvih problema, ono koji su iskusili to stanje mogu zbog njega patiti dugo vremena nakon što su se zarazili. Radi se o drugom najčešćem simptomi dugog kovida-a.

Bol u mišićima

Dr. Entoni Fauči, upozorava da dugi kovid često ima simptome bola u mišićima i zglobovima, uz temperaturu, umor i kognitivne probleme, poput poteškoća s memorijom. Dodaje da te osobe dugo nakon same bolesti imaju spomenute simptome koji ne prolaze.

Problemi sa koncentracijom

Jedan od čestih simptoma koji se vide kod osoba koje su prebolele bolest je nešto što oni opisuju kao „izmaglica“ u mozgu, a to se može odnositi i na probleme s kratkotrajnim pamćenjem, gubitkom pamćenja, opštom zbunjenosti, problemima s koncentracijom ili se jednostavno osećaju drugačije nego što su pre same bolesti. Možete dakle imati dugotrajne posledice, a maglica u mozgu je jedan od njih. Ti problemi naravno nisu bezazleni.

Glavobolje

Jake glavobolje mogu biti uzrokovane širenjem i skupljanjem krvnih sudova u mozgu, a problem se može javiti i kod dece.

“Pregledali smo simptome dugog kovid-a kod dece i na žalost primetili i da se kod njih javljaju, najčešće u obliku umora i glavobolje“, pojasnila je Rošl Valenski, direktorka centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Upala srca (srčanog mišića)

“Otkrili smo da postoje pacijenti koji su se potpuno oporavili i čini se da nemaju nikakve simptome, ali kada ih pregledamo, na primer, magnetnom rezonancom, primećuje se veliki broj onih koji imaju upalu srca. Upravo nam takvi podaci govore da moramo da budemo ponizni sve dok u potpunosti ne razumemo prirodu ove bolesti“, istakao je Fauči, a prenosi Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.