U trendu

Ozbiljnije nego što se ispočetka mislilo: Masovne evakuacije iz Vuhana

Iz kineskog grada Vuhan, žarišta epidemije koronavirusa, vojnim avionima različitih zemalja evakuišu se strani državljani koji po sletanju odmah bivaju pregledani i upućeni u dvonedeljni karantin.

U međuvremenu sve veći broj civilnih aviokompanija obustavilo je letove za taj grad.

Istovremeno, Kina čarter letovima iz inostranstvama kući vraća građane provincije Hubei gde je najviše zaraženih.

Četiri državljana Srbije biće, kako se očekuje, evakuisani večeras uz pomoć Francuske, do grada Istr na jugu Francuske, gde će najverovatnije biti u karantinu 14 dana.

U Frankfurt je u subotu iz Vuhana sleteo avion Bundesvera sa 128 putnika, većinom državljana Nemačke koji će dvonedeljni karantin provesti u jednoj vojnoj bazi.

Avion turske vojske sleteo je u Ankaru iz Vuhana sa 42 osobe, od kojih su 32 državljanina Turske, a sa njima su doputovali i državljani Albanije, Gruzije, Bugarske i Azerbejdžana, prenosi Anadolija.

Stiglo je i 17 članova posade, a svi će biti prevezeni u bolnicu gde će provesti naredne dve sedmice iz predostrožnosti.

Odmah po sletanju i avion će biti očišćen specijalnim hemikalijama koje bi trebalo da otklone svaku mogućnost prenošenja opasnog virusa.

Francuska takođe evakuiše svoje državljane, a prva grupa stigla je u petak.

Iz Vuhana bi sutra trebalo da poleti i avion sa italijanskim državljanima koji će po sletanju u Rim biti upućeni u karantin u obližnju vojnu bazu, najavio je ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.

Ruska vojska počinje evakuaciju ruskih državljana iz Kine u ponedeljak i utorak, javio je TAS S.

Stotine državljana SAD i Japana već je evakuisano iz Vuhana.

Pentagon je odobrio zahtev ministarstva zdravlja za pomoć za smeštaj oko 1.000 ljudi koji će biti u karantinu po dolasku iz inostranstva.

Za slučaj potrebe izabrana su četiri vojna objekta – dva u Kaliforniji i po jedan u Koloradu i Teksasu.

Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Indonezija, Velika Britanija, Indija i Malezija, takođe, planiraju da evakuišu svoje državljane iz Kine.

Do sada je od koronavirusa preminulo 259 osoba, dok je skoro 12.000 obolelo.

(Tanjug)