Pad ekonomije u Evrozoni u četvrom kvartalu od 2,7%

RIM – Pod uticajem drugog talasa pandemije koronavirusa, ekonomija Evrozone će u četvrtom tromesečju 2020. godine pasti za 2,7 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, procenjuje se u studiji koju su zajednički uradili nemački ekonomski institut (IFO), švajcarski KOF i italijanski institut za statistiku ISTAT.

„Nakon naglog oporavka u trećem kvartalu, ekonomska aktivnost će se ponovo smanjiti u četvrtom tromesečju zbog uvođenja novih restriktivnih mera“, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu ISTAT.

U studiji se procenjuje da bi ekonomija u Evrozoni u ovoj godini trebalo da padne 7,3 odsto.

Bruto domaći proizvod (BDP) u Evrozoni se smanjio u drugom tromesečju za 11,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, dok je u periodu od jula do septembra skočio za 12,5 odsto, navodi se u studiji i ističe da je glavni motor oporavka bila povećana potrošnja domaćinstava.

Za prvo tromesečje 2021. godine ISTAT, IFO i KOF prognoziraju skroman rast od 0,7 odsto u poređenju na poslednja tri meseca ove godine, ali u drugom tromesečju iduće godine rast ekonomskih aktivnosti bi trebalo da se ubrza i do tri odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.