U trendu

Pandemija povećala konzumaciju alkohola u Sloveniji

LJUBLJANA – Punoletni Slovenci u proseku popiju 38 litara vina, 93 litra piva i tri litra likera svake godine, pokazalo je najnovije istraživanje, što je Sloveniju svrstalo među nacije koje najviše piju u Evropi.

Pokazalo se da skoro svaki drugi Slovenac pije prekomerno, da se četvrtina mladih starih 17 godina napija svake nedelje, kao i da je pandemija korona virusa znatno povećala konzumaciju alkohola i ispijanje pića kod kuće, prenosi „Delo“.

Istraživanje je sprovedeno između aprila i jula prošle godine i ono je razotkrilo da je u 19 država Evropske unije povećana prosečna konzumacija alkohola.

Kako se navodi, alkohol je još uvek „stalni problem“ slovenačkog društva i jedan od tri najveća problema javnog zdravlja.

Zbog toga je Institut za javno zdravlje sa grupom eksperata pokrenuo Sopa projekat, koji predvodi psiholog Tadeja Hočevar, a koji je najavio sprovođenje mera za prestanak prekomerne konzumacije alkohola.

Psiholog Mateja Markl kaže da je problem što je alkohol lako dostupan svima i što postoji velika tolerancija prema njemu.

„Oni koji imaju problem sa alkoholom i koji su postali zavisni nisu svesni toga. Tokom pandemije dosta smo radili od kuće, a znamo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata sa konzumacijom alkohola. Kada su zatvoreni barovi ljudi su se privatno zabavljali i okupljali“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar