Panel spoljnih savetnika FDA danas glasa o vakcini Moderne

VAŠINGTON – Panel spoljnih savetnika američke Uprave za hranu i lekove bi na današnjem sastanku trebalo da podrži izdavanje dozvole za hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa koju je razvila kompanija Moderna, prenosi Rojters.

Očekuje se da će rezultati glasanja panela biti saopšteni danas posle podne, nakon 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno nakon 20 časova po griničkom srednjem vremenu, dok bi Uprava za hranu i lekove dozvolu mogla da izda već sutra.

Ovo je isti komitet stručnjaka koji su prošle nedelje podržali dozvolu za hitnu upotrebu za vakcinu koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, a koja je izdata dan nakon glasanja.

Vakcina koju je razvila kompanija Moderna koristi sličnu tehnologiju kao i Fajzerova vakcina, ali, za razliku od nje, ne traži tako zahtevne uslove za čuvanje. Obe vakcine su efikasne 95 odsto, kako su pokazala klinička ispitivanja.

Komitet Uprave za hranu i lekove će razmotriti izveštaje o neželjenim dejstvima Modernine vakcine, koja su prijavljena u mnogo većem broju slučajeva nego kod Fajzerove, u kliničkim ispitivanjima kojima je bilo obuhvaćeno 30.000 dobrovoljaca. Uglavnom je reč o kratkotrajnim reakcijama na vakcinu pre nego o ozbiljnim neželjenim dejstvima.

Moderna traži izdavanje dozvole za vakcinu za građane starije od 18 godina. Time bi mogla da bude izbegnuta diskusija kakva je viđena na prošlonedeljnom sastanku članova panela radi izdavanja dozvole za vakcinu koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek. Ova vakcina je na kraju dobila dozvolu za upotrebu u populaciji starijoj od 16 godina.

SAD su sa Modernom sklopile ugovor o nabavci 200 miliona doza vakcina, a prvih 20 miliona se očekuje u toku ovog meseca.

Kompanija je takođe sklopila dogovor sa Kanadom, EU i Velikom Britanijom, u kojima vakcina prolazi kroz proces procene od strane nadležnih regulatornih tela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.