U trendu

Panel 'Turizam na respiratoru' u okviru medjunarodne konferencije 'EXIT strategy'

Festival EXIT najavio je danas medjunarodnu onlajn-konferenciju „EXIT strategy“, pod sloganom „Izlaz iz pandemije stvaramo zajedno“.

Ta konferencija će tokom više nedelja u nekoliko panela okupiti neke od vodećih svetskih i regionalnih stručnjaka za turizam, kulturu, manifestacije, medije i druge oblasti javnog života da bi se razmotre posledice pandemije korona virusa i ponude neka rešenja.

Konferencija „EXIT strategy“ će jednom nedeljno imati novi panel koji će moći da se gleda na sajtu Exita i Fejsbuk stranici EXIT festivala.

Prvi u ovoj seriji onlajn razgovora biće „Turizam na respiratoru“, a učesnici i publika će se okupiti sutra u 18 časova, u direktnom prenosu na fejsbuk stranici EXIT festivala (EXIT Strategy – Izlaz iz pandemije stvaramo zajedno).

Učesnici panela biće pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunokacija Srbije Renata Pindžo, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović, predsednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, vlasnik turističke kompanije Uniline i predsednik Evropskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) Boris Žgomba.

Govoriće i predsednik crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca hotela „Montenegro stars“ Žarko Radulović i osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Oni će razgovarati o tome zašto je turizam najugroženija privredna grana usled pandemijske krize, koje su mu mere neophodne kako bi se što pre oporavio, i „kako da turizam nakon krize zauzme mesto koje zaslužuje u društvu, kao možda i najvažnija privredna grana, koja ima potencijal da bude motor sveukupnog ekonomskog razvoja regiona“.

Osnivač EXIT festivala, Dušan Kovačević, izjavio je da „verujemo da će ovaj dijalog pomoći da zemlje regiona ne samo ne budu u zaostatku, već i da pokažu preduzimljivost i inovativnost nekada svojstvenu ovim prostorima, kako bi hrabrim rešenjima dale primer koje će druge zemlje pratiti“.

Nikada pre nije bilo „važnije imati otvoren i direktan razgovor privatnog i javnog sektora, kako bi se u što skorijem roku otklonili ogromni negativni ekonomski efekti izazvani pandemijom“, rekao je Kovačević.

„U slučaju potpunog urušavanja turizma, koji je izvestan ako se ne preduzmu hitne sistemske mere, došlo bi do nesagledivih posledica i gubitka posla za stotine hiljada radnika“, rekao je on.

U saopštenju EXIT podseća da je „regionalni lider u oblasti manifestacionog turizma“ i da organizuje neke od vodećih i višestruko nagradjivanih festivala u Evropi, na kojima se svake godine okupi gotovo pola miliona posetilaca iz više od 100 zemalja sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.