U trendu

Papa Pozvao sveštenike da budu ponizni

RIM – Papa Franja pozvao je danas sveštenike na misi na Veliki četvrtak, da budu ponizni poput Isusa.

Veliki četvrtak je dan kada se slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje, preneo je Rojters.

Misi, održanoj u bočnom delu bazilike Svetog Petra, prisustvovalo je oko 200 ljudi. Pre pandemije koronavirusa, takvim skupovima prisustvovalo je oko 10.000 ljudi.

Papa Franja (84) je blagoslovio ulje i predvodio kardinale, episkope i oko 75 sveštenika koji su obnovili svoje zavete.

Poglavar Rimokatoličke crkve je zamolio sveštenike da budu ponizni, podsećajući ih da je Isus brinuo o grešnicima i izopštenima, ne obazirući se na kritike.

Papa planira da preskoči tradicionalnu popodnevnu službu kojom se obeležava poslednja Isusova večera sa apostolima.

Vatikan nije objasnio zašto će dekan Kardinalskog zbora Đovani Bastista Re predsedavati glavnom popodnevnom službom na Veliki četvrtak umesto pape, prenosi agencia AP.

Papa Franja, koji ima 84 godine i pati od čestih bolova ishijatičnog nerva, možda se odlucio za delegiranje službe s obzirom na njegov zauzet liturgijski raspored tokom narednih dana koji kulminira misom na Uskršnju nedelju.

U ranijim godinama, papa Franja je na Veliki četvrtak služio misu u zatvorima ili izbegličkim centrima, koja obično uključuje ritual pranja nogu koji treba da simbolizuje Isusovu spremnost za služenje.

Drugu godinu zaredom, ceremonija pranja nogu otkazana je zbog zdravstvenih ograničenja usled korona virusa.

I svi vatikanski događaji u okviru Svete nedelje su se obeležavali ispred ograničenog broja vernika sa maskama koji su poštovali zdravstvene norme i mere socijalnog distanciranja protiv kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.