U trendu

Papa se molio sa libanskim sveštenicima za okončanje krize (VIDEO)

Papa Franja je danas domaćin libanskim hrišćanskim liderima u Vatikanu sa kojima se molio u vreme zabrinutosti da Liban sve dalje srlja u haos što bi još više moglo da ugrozi prisustvo hrišćana u toj zemlji.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozdravio je jutros desetine sveštenika u lobiju hotela u Vatikanu, u kome živi i zajedno sa njima ušao u Baziliku Svetog Petra gde su stajali moleći se u tišini ispred oltara, pa potom sišli do grobnice apostola Petra da upale sveću u znak mira.

Pravoslavni i katolički sveštenici će preostali deo dana provesti u razgovorima iza zatvorenih vrata ne bi li doprineli da Liban izadje iz političke, finansijske i društvene krize koju je Svetska banka označila najgorom u svetu za poslednjih 150 godina.

Liban, mala mediteranska zemlja sa pet miliona stanovnika ima najveći procenat hrišćana na Bliskom istoku i jedina je arapska zemlja na čijem je čelu hrišćanin. Hrišćani čine trećinu libanske populacije.

Ta zemlja je suočena sa ekonomskim i finansijskim kolapsom bez presedana u vreme političkog zastoja zbog nemogućnosti obrazovanja nove vlade.

Takva pretnja stabilnosti Libana koji se još nije oporavio od razorne eksplozije u bejrutiskoj luci prošlog leta i pandemije korona virusa, nije zabeležena od kraja gradjanskog rata pre tri decenije.

Ministar spoljnih poslova Vatikana nadbiskup Pol Galager je izrazio „veliku zabrinutost za kolaps te zemlje“ na brifingu za novinare prošle nedelje.

Rekao je da je papa pozvao verske lidere u Rim znajući da je hrišćanska zajednica posebno pogodjena krizom, koja je navela dobro obrazovane pripadnike srednje klase da beže zbog nestašica struje i goriva, rasta cena, a sada i sporadičnog nasilja.

Kriza, kako je ocenio, preti „uništavanjem unutrašnje ravnoteže i libanske realnosti, dovodeći u opasnost hrišćansko prisustvo na Bliskom istoku“.

Upozorivši na opasnost od potencijalnog sukoba u Libanu Galager je rekao da se zemlji mora pomoći ekonomski da bi održala mir.

„Mora se pomoći kako bi se održao taj jedinstven identitet, kako bi se osigurao pluralistički, tolerantan i raznolik Bliski istok“, rekao je ministar spoljnih poslova Vatikana.

Papa Franja je izrazio nadu da će posetiti Liban kada se obrazuje nova vlada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar