Papa: sećanje na holokaust uslov je za mirnu budućnost

VATIKAN – Papa Franja je danas povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, 27. januara, naglasio da se ovakvi zločini ne smeju zaboraviti i upozorio da iskrivljene ideologije mogu ponovo utrti put novom masovnom istrebljenju.

U svom obraćanju povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, poglavara Rimokatoličke crkva istakao je potrebu da se žrtve ne smeju zaboraviti i da je to, osim što je pokazatelj da smo ljudi, osnovni uslov za mirnu budućnost, prenosi Rojters.

„Očuvano sećanje takođe znači da smo svesni da se te stvari mogu ponoviti, na osnovu predloga nekih ideologija koje tvrde da će spasiti narod i na kraju uništte i narod i čovečanstvo“, poručio je papa.

On je, na kraju svog redovnog obraćanja iz privatne biblioteke zbog ograničenja protv korona virusa. podsetio da je holokaust počeo upravo tako, čime je otvoren put za smrt, istrebljenje i brutalnost.

Papa Franja je danas govorio o ovoj temi u znak sećanja na 76. godišnjicu kada je pred kraja Drugog svetskog rata, 27. januara 1945, sovjetksa Crvena armija, oslobodila logor smrt Aušvic-Birkenau u Poljskoj, gde su nacisti ubili više od milion ljudi, Jevreja i pripadnika drugih naroda,

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, usvojenom 1. novembra 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.