Papa: Svete, ujedini se u borbi protiv korona virusa

VATIKAN – Papa Franja je u božićoj čestitki svim vernicima koji danas proslavljaju Božić rekao da dele vakcine protiv kovida 19, dodavši da nacionalizam ne sme da bude prepreka u borbi protiv korona virusa.

U tradicionalnoj poruci svetu, papa se obratio video linkom sa govornice unutar Vatikana, umesto sa centralnog balkona bazilike Svetog Petra, gde se na ovaj dan obično okupi desetine hiljada ljudi, preneo je Rojters.

„U ovom istorijskom trenutku, koji je obeležen ekološkom krizom, narušenom ekonomijom i socijalnim disbalansom, situacija se samo pogoršala pandemijom korona virusa. Važno je da shvatimo da smo svi braća i sestre“, rekao je papa.

Naglasivši da je zdravlje međunarodno pitanje, poglavar rimokatoličke crkve je kritikovao „vakcinaški nacionalizam“, za koji Ujedinjene nacije kažu da će se samo pogoršati ukoliko najsiromašnije nacije vakcinu dobiju poslednje.

„Neka sin božji udahne političkim liderima duh međunarodne saradnje, počevši sa zdravstvenom negom, tako da svi budu ravnopravno tretirani po pitanju vakcina. Svi smo u istom čamcu“, dodao je papa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.