Papa u poesti severu Iraka poslednjeg dana turneje

Papa Franja stigao je danas, poslednjeg dana svoje posete Iraku, u severni deo zemlje gde će se služiti misu na otvorenom kod ruševina crkava koje su ekstremisti Islamske države oštetili ili uništili.

Vatikan se nada da će papina istorijska poseta osnažiti hrišćanske zajednice u Iraku i ohrabriti ih da ostanu u toj zemlji uprkos decenijama rata i nestabilnosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve takodje je preneo poruku medjuverske tolerancije i bratstva muslimanskim vodjama, uključujući vodećim šiitskom verskom vodji ajatolahom Aliju al Sistaniju na istorijskom sastanku u subotu.

Papa Franja danas ide u grad Mosul na severu Iraka, koji je teško oštećen u ratu protiv Islamske države, da se moli za žrtve rata u Iraku. On će se moliti na trgu okruženom ostacima četiri oštećene hrižćanske crkve.

Mosul je bio centar kalifata koji je proglasila Islamska država u junu 2014. i konačno je oslobodjen u julu 2017, posle teških devetomesečnih borbi.

Papa će helikopterom stići do male hrišćanske zajednice Karakoš, gde se mali broj porodica vratio posle bekstva od Islamske države 2014. Slušaće ispovesti stanovnika i moliti se u crkvi koju je Islamska država zapalila a koja je poslednjih godina obnovljena.

Završava dan misom na stadionu Irbil, u poluautonomnoj severnoj kurdskj oblasti, gde se očekuje okupljanje oko 10.000 ljudi. Papa je stigao u Irbil rano jutros gde su ga dočekala deca u tradicionalnim kostimima, i jedno dete obučeno kao papa.

Broj hričćana u Iraku, koji se tu nalaze još od najranijih dana te vere, već je naglo opao i pre napada Islamske države i pre invazije predvodjene SAD-om 2003. koja je uvela zemlju u haos sa 1,5 miliona na samo nekoliko stotina hiljada koliko ih ima danas.

Papa Franja želi da prenese poruku nade, naglašenu istorijskom prirodom njegove posete i činjenicom da je to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije korona virusa.

Vatikan je javio da je preduzeo mere predostrožnosti zbog pandemije uključujući i na misi na otvorenom na stadionu koji će samo delimično biti popunjem.

Medjutim, tokom cele papine posete veliki broj ljudi okupljao se da ga vidi a mnogi nisu nosili maske. Papa i članovi njegove delegacije su vakcinisani ali većina Iračana nije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.