U trendu

Parlament BIH o nabavci vakcina i sporazumima sa Srbijom

SARAJEVO – Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su juče izmene zakona kojima se omogućavaju direktne nabavke vakcina protiv korona virusa i dali saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Saveta ministra BiH i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova između dve zemlje.

Poslanici su, između ostalog, usvojili dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku, po zahtevu poslanika iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako prenosi sarajevski portal Klix, predloženim izmenama trebalo bi da se stvori zakonski okvir, koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv korona virusa od proizvođača.

Usvojen je i predlog zaključka poslanika SDA Safeta Softića da Predstavnički dom predloži Domu naroda da izmene oba zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Takođe, usvojen je zaključak poslanika Nenada Stevandića iz Srpskog kluba, kojim Predstavnički dom traži od direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH da prilikom razmatranja zahteva za registraciju vakcine protiv virusa primeni član 38. Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.