Partija izraelskog ministra odbrane Benija Ganca pred kolapsom

Ministar pravde Izraela Avi Nisenkorn objavio je danas da napušta partiju centra „Plavo i belo“ i da će pridružiti novoj stranci gradonačelnika Tel Aviva Rona Huldaija.

Tim potezom se partija „Plavo i belo“ ministra odbrane Benija Ganca, koalicioni partner u vladi premijera Benjamina Netanjahua, lidera konzervativnog Likuda, još više približila kolapsu pošto ju je već napustilo dvoje poslanika.

Izraelski parlament ,Kneset, raspustio se prošle nedelje jer se vlada nije dogovorila o budžetu za ovu godinu zbog velikog neslaganja Likuda i partije „Plavo i belo“.

U Izraelu će se zato održati četvrti izbori od marta 2019. godine i to usred pandemije korona virusa, ekonomske krize i sudjenja Netanjahuu za korupciju.

Očekuje se da će Huldai, koji je popularan medju izraelskim sekularnim levičarima, kasnije večeras objaviti osnivanje nove stranke.  

„Donećemo dobre vesti stotinama hiljada Izraelaca koji osećaju da nemaju politički dom i uradićemo to delima, a ne rečima“, najavio je Niserkorn.

Partija „Plavo i belo“ bila je rival Likudu na tri uzastopna izbora ali su u maju ove godine te dve stranke obrazovale vladu nacionalnog  jedinstva sa glavnim ciljem da se bori protiv pandemije.

Ganc je zatražio od Niserkorna da podnese ostavku jer se odlučio za novu partiju.

Plavo i belo ima 17 poslanika u Knesetu sa 120 članova ali ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je popularnost te partije jako opala, a izraelski mediji najavljuju da će je napustiti i ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.