Pazite: Pacovi postaju sve agresivniji!

Gladni sisari traže nove izvore hrane, što je povećalo njihovu aktivnost i vidljivost širom sveta.

Jedna od mnogih promena koju je sa sobom doneo korona virus jeste ta da su pacovi morali da promene ishranu. Pošto su restorani zatvoreni, a na ulicama ima manje ljudi, ovi gladni glodari prisiljeni su da potraže hranu negde drugde.

Izolacija od korona virusa zatvorila je restorane i naterala ljude da ostanu kod kuće. Ovo je imalo mnoge reperkusije, od kojih su dve da su pacovi morali da potraže nove izvore hrane i promene svoje ponašanje.

Prema upozorenju koje su prošle nedelje izdali američki Centri za kontrolu bolesti (CDC), ovi glodari u lovu na hranu mogu da ispolje „neobično i agresivno ponašanje“.

U upozorenju se kaže da je zatvaranje restorana „dovelo do smanjenja hrane dostupne glodarima, naročito u gusto naseljenim komercijalnim oblastima.“

„Glodari se oslanjaju na hranu i smeće koje za sobom ostavljaju ove ustanove“, dodaje CDC.

Gladni sisari traže nove izvore hrane, što je povećalo njihovu aktivnost i vidljivost širom sveta.

Jedan primer je slavna Francuska četvrt u Nju Orleansu. U februaru, on je bio krcat hiljadama posetilaca, koji su pohrlili u džez klubove, barove i restorane.

Ali, nekoliko nedelja kasnije, skoro svi lokali za zabavu na ovoj turističkoj destinaciji u državi Luizijana morali su da zatvore zbog virusa.

I pacovi su bukvalno izašli iz skrovišta, kao što su uradili i u drugim američkim gradovima poput Vašingtona i Njujorka.

„Programi za ekološko zdravlje i kontrolu glodara doživeli su povećanje zahteva za intervencijom u vezi sa glodarima i prijava njihovog neobičnog i agresivnog ponašanja“, upozorava CDS.

Prema vodećem američkom rodentologu Robertu Koriganu, agresivno ponašanje nije usmereno ka ljudima, već prema drugim pacovima, dok se glodari trude da pronađu rupe i procepe u koje bi mogli da se uvuku i pronađu hranu.

„To ne znači da neće napasti i ujesti ljude“, rekao je Korigan za BBC Njuz Brazil.

Kanibalizam

Najmanje trećina svetske populacije ljudi promenilo je svoje ponašanje poslednjih meseci zbog širenja bolesti Kovid-19.

U raznim zemljama, karantin je ograničio pristupačnost smeća od kog pacovi zavise za ishranu, a to je i njih nateralo da počnu da se prilagođavaju, piše BBC.

U aprilu, britansko Nacionalno udruženje tehničara za štetočine upozorilo je da će „zatvaranje škola, pabova, restorana, hotela, turističkih atrakcija i drugih javnih mesta da bi se pridržavalo smernica o socijalnom distanciranju imati neželjena dejstva.“

Ukoliko nema dostupne grane, štetočine bi mogle da se razmnožavaju u praznim zgradama ili izađu napolje da traže granu, navela je ova britanska institucija.

Iz očajanja, pacovi napadaju druge pacove, čak i u sklopu vlastitih kolonija.

„Gladan pacov biće veoma agresivan prema drugim pacovima“, kaže Korigan, koji radi kao specijalni konsultant za kontrolu glodara za kompanije i sekretarijate za zdravstvo u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Korigan kaže da u oblastima u kojima su pacovi nekada lako pronalazili hranu a sada je više nema, eksperti su videli dokaze za ove napade, baš kao i kanibalizam, koji je uobičajen u situacijama ekstremne gladi, kao što je to danas.

„Oni napadaju, ubijaju i jedu jedni druge“, kaže on.

„Majstori prilagođavanja“

Ovi glodari počeli su da se pojavljuju na mestima na kojima ih ranije nije bilo/Getty Images

Gladni pacovi „umeju da odlutaju prilično daleko i završe u potpuno drugom kraju grada koji ranije nije imao pacove“, rekao je Korigan za BBC u jednom prethodnom intervjuu.

Ovaj ekspert je istakao da su ovi glodari „snalažljivi sisari“, veoma dobri u pronalaženju izvora hrane i da njihovi snažni zubi mogu lako da premoste prepreke kao što su vrata, plastika ili mreže.

„Ima ih svuda, a ne bi postali potpuno globalni da nisu veoma vešti u prilagođavanju“, rekao je on.

Međutim, ako počnete da viđate više pacova to ne znači da će gradovi postati zatrpani ovom pošasti.

Štaviše, tvrdi Korigan, sad je pravi trenutak za uvođenje novih tehnika kontrole.

Zašto su pacovi nepoželjni gosti?

Grupa lutajućih i gladnih pacova može da napravi haos, oštećujući kuće i posede i šireći zarazu.

„Mogli bi da završe u prostoriji sa decom ili gerontološkom centru ili bolnici“, rekao je Korigan.

Pacovi su zvanično povezani sa 55 različitih patogena, mada do sada nije bilo izveštaja o tome da prenose Kovid-19.

Oni takođe mogu da izgrizu drvo i električne kablove, predstavljajući rizik od izbijanja požara u domovima.

Kako držati pacove podalje od kuće

Jedan od načina da se osigurate da nećete imati pacove u kući je da popunite procepe i rupe blizu nivoa zemlje. Isto važi za cevi ili bilo koje druge prostore u koje mogu lako da se uvuku glodari.

U zatvorenom, osigurajte se da ima što manje prostora na kojima mogu da se sakriju, i zato neka sve površine ostanu uredne i čiste.

Važno je da se hrana drži u posudama zaštićenim od glodara.

A ako ih sretnete u vlastitom domu, Korigan predlaže da zovete profesionalce.

„Ukoliko iznenada ugledate pacova na svom posedu, kao posledica ove pandemije korona virusa, osloboditi ih se nije posao koji možete da obavite sami.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.