Peking dao smernice pred praznike, bez strogih mera

PEKING – Kineska prestonica Peking izdala je danas seriju saveta vezanih za korona virus uoči špica sezone putovanja od Nove godine do kineske lunarne nove godine u februaru, ali neće ponovo uvoditi drakonske mere.

Gradska vlada apelovala je na stanovnike da ostanu u Pekingu tokom sezone praznika, ističući na konferenciji za novinare da vladini zvaničnici i zaposleni u državnim preduzećima treba da preuzmu vođstvo, prenosi Rojters.

Peking je 18. decembra izvestio o dva nova potvrđena slučaja korona virusa sa simptomima i dva asimptomatska. Poslednja velika epidemija u gradu bila je u junu i julu kada se zarazilo više od 300 stanovnika.

Uoči sezone praznika, Peking je pozvao na oštrije mere poput ograničavanja protoka kupaca kako bi se sprečilo okupljanje u tržnim centrima, restoranima i drugim zabavnim objektima.

Peking je saopštio da će takođe pooštriti mere kontrole i prevencije korona virusa za dolazne međunarodne letove, proširujući svoje testiranje na kovid-19 na stvari putnika.

U jeku epidemije, kineska prestonica bila je podvrgnuta najtežim merama u zemlji protiv kovid-19, uključujući rigorozna ograničenja u kretanju ljudi i putovanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.