Penjači iz Belorusije za treninge odabrali Jelašničku klisuru kraj Niša

Ljubav prema slobodnom penjanju i želja da se što bolje pripreme za veliko takmičenje koje ih krajem godine očekuje u rodnoj Belorusiji, razlozi su zbog kojih penjači iz te zemlje ovih dana treniraju na stenama Jelašničke klisure kraj Niša.

Deset mladih sportista iz Minska, gavnog grada Belorusije, u protekle dve nedelje su se uverili da je Jelašnička klisura sjajno mesto za slobodno penjanje, kao što su to čuli od onih koji su već imali prilike da oprobaju na brojnim stenama Jelašničke klisure.

Popeli su se već najviše i najteže stene, visoke više desetina metara, što za „obične“ ljude predstavlja prizor od kojeg zastaje dah.

Trener penjača iz Belorusije Nikita Logunov (21), rekao je za agenciju Beta da sa penjačima iz Belorusije, svake godine po par puta odlazi na pripreme van te zemlje, ali da je Srbija najbolje mesto na kojem su do sada bili.

„Bili smo u Turskoj, planirali da u maju idemo u Ukrajinu, ali su granice bile zatvorene zbog epidemije korona virusa. Granice mnogih zemalja su zatvorene zbog epidemije, tako da smo se odlučili za Srbiju i to se pokazalo kao odlično“, rekao je Logunov koji kao trener slobodnog penjanja radi već tri godine.

Prema njegovim rečima, penjači u Belorusiji vežbaju na veštačkim stenama jer pravih stena nema, pošto je Belorusija ravničarska zemlja.

„Penjanje je teško jer nije prirodno za čoveka, mora da se koriste ruke, prsti. Treba se stalno penjati kako bi se razvile veštine, čak i najbolji penjači ne mogu svuda da se popunu i moraju da stalno to rade. Potreban je konstantni razvoj, a za uspeh je potrebna velika upornost“, objasnio je Logunov.

Dodao je da su odseli u Niškoj Banji i da su pored napornih, svakodnevnih treninga u protekle dve nedelje imali priliku da upoznaju i ovdašnje ljude i Niš.

Kazao je da je Srbija je drugačija od Belorusije, ne po arhitekturi i gradovima nego po mentalitetu ljudi.

„Srbi su prijateljski nastrojeni kao i Belorusi, ali su otvoreniji. Belorusi su zatvoreniji, duže im treba da se upoznaju. Lako smo se sprijatelji sa Aleksandrom iz Niške Banje koji gaji ljute papričice. On nam je domaćin, vodi nas u restorane i kafane, vodio nas kući, upoznali smo njegove roditelje“, rekao je Logunov.

Kako je kazao Logunov, u Jelašničkoj klisuri treniraće do kraja oktobra, a potom se vraćaju za Minsk, avionom iz Beograda, kako su i stigli u Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.