U trendu

Pikok: Britanski soj biće dominantan u svetu, vakcine efikasne

LONDON – Britanski stručnjak Šeron Pikok smatra da će novi soj koronavirusa koji je prvi put pronađen u Kentu, postati dominantni soj virusa u svetu i da su se za sada sve vakcine registrovane u zemlji pokazale efikasne protiv njega, prenosi BBC.

Profesorka Šeron Pikok, potvrdila je za BBC da je novi soj zahvatio Veliku Britaniju, a da će se po svoj prilici proširiti na ceo svet i da je do sada potvrđen u više od 50 zemalja.

Pikok, koja je direktorka konzorcijuma „Covid-19 Genomics UK“, koji predstavlja sistem zdravstvenih tela i laboratorija za javno zdravlje koji trenutno analizira skoro 30 000 pozitivnih testova dnevno smatra da je najveći problem sa ovom mutacijom njeno brzo širenje.

Ona je rekla da se čini da vakcine odobrene za upotrebu u Velikoj Britaniji dobro deluju protiv postojećih verzija virusa u zemlji i da je normalno da virus mutira, a da je samo vrlo mali broj tih mutacija imao posebne karakteristike, što virus može učiniti više prenosivim, imunim na vakcine ili potencijalno izazivačem ozbiljnije bolesti.

„Rekla bih da se to retko događa, ali moramo na to da pazimo“, rekla je britanska naučnica za BBC.

BBC navodi da ova izjava dolazi kao dodatna potvrda preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za upotrebu vakcine Okford / AstraZeneka čak i u zemljama koje se bore protiv novih varijanti koronavirusa.

Prvi podaci sa ispitivanja u Južnoj Africi pokazali su da vakcina AstraZeneka kod tamo dominantnog soja nudi minimalnu zaštitu protiv blagih i umereno teških bolesti kod mladih ljudi, ali Ketrin Obrajen, direktor SZO za imunizaciju, tvrdi da je južnoafrička studija neuspešna i da je verovatno da će vakcina i dalje sprečavati teške bolesti, što su očekivanja i naučnika sa Oksforda, prenosi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.