PKS: Stagnira broj kovid odsutnih radnika u privredi

BEOGRAD – Podaci Privredne komore Srbije o procentualnom učešću radnika koji su na bolovanju zbog infekcije korona virusom pokazuju da se stanje polako popravlja, jer broj odsutnih ulazu u period stagnacije.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić za Tanjug kaže da je prema preseku od 7. aprila rađenom na uzorku od 1.184 kompanije sa 388.593 zaposlenih, učešće kovid odsutnih radnika bilo 3,72 odsto od ukupnog broj zaposlenih.

Ovaj procenat je skoro identičan onom od nedelju dana ranije, dakle 31. marta, kada je učešće kovid odsutnih radnika iznosilo 3,73 odsto.

Prema njegovim rečima, i dalje je broj radnika koji na posao ne dolaze zbog kovida najizraženiji u kompanijama koje zapošljavaju do 100 radnika.

„Za razliku od njih, stanje je u kompanijama sa 500 i više zaposlenih je bolje i u njima je situacija, što se epidemije tiče, povoljnija od proseka u privredi“, kaže za Tanjug Bojan Stanić.

Po broju kovid odsutnih radnika, gledano po regionima, izdvajaju se Užice, Novi Sad i Niš dok je najmanja zaraženost u Somboru, Kraljevu i Leskovcu.

Imajući u vidu da je broj kovid odsutnih radnika na istom nivou u poslednje dve nedelje, može se zaključiti da se epidemiološka situacija u privredi stabilizuje, kaže Mandić uz ocenu da će na početku sledeće sedmice stvari biti jasnije i trend moći da se preciznije proceni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.