U trendu

Plenković i Bler o svetskim krizama i obnovi od zemljotresa

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je danas u Zagrebu sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom o najvećim svetskim krizama, pre svega u Avganistanu i krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, ali i o obnovi od zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku, saopštila je hrvatska vlada.

Kako se navodi u saopštenju, Plenković i Toni Bler, predsednik izvršnog odbora Instituta za globalne promene, „razmenili su mišljenja o globalnim prilikama, položaju Hrvatske u Evropi i svetu, situaciji u Avganistanu i bezbednosnim izazovima, globalnoj borbi protiv Kovida-19 i posebno važnosti postizanja što većeg broja vakcinisanih na globalnom nivou“, prenosi Hina.

Kako se dodaje, oni su razgovarali i o planovima Hrvatske za ekonomski oporavak od krize izazvane Kovidom-19 i obnovi područja stradalih u zemljotresu, uz korišćenje evropskih sredstava.

Plenković je rekao da su spoljnopolitički prioriteti Hrvatske članstvo u šengenskom prostoru 2022. i evrozoni 2023, čime će, kako je naveo, Hrvatska postati deo najužeg procesa evropskih integracija.

Bler je predstavio rad Instituta za globalne promene koji, kako se navodi, vladama mnogih zemalja prenosi iskustva u sproveđenju reformi u raznim područjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.