Plenković: Krajnji je momenat za alarm

ZAGREB – Krajnji je momenat za alarm, poručio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sednice vlade, povodom rekordnog broja od više od 1.500 novozaraženih korona virusom u jednom danu.

Plenković je apelovao na sve građane da budu odgovorni da bi zdravstveni sistem ostao održiv.

Govoreci o nedavnoj pucnjavi na Markovom trgu u Zagrebu, Plenković je rekao da je to „nova dimenzija iskazivanja mržnje i terorizma“.

On je ostao pri stavu da je u pitanju terorizam, a da li će to biti tako odlučiće, rekao je, policija i Državno tužilaštvo.

„Upravo zato što ovo više nije govor mržnje na internetu ili politička bitka, zbog toga je telo u kojem su svi koji o tome nešto treba da znaju dobilo zadatak da u koordinaciji predlože korak mera“, rekao je premijer.

Kada sve to bude učinjeno, steći će se, dodao je, uslovi za sastanak Saveta za nacionalnu sigurnost, čije sazivanje je od njega već tražio predsednik Zoran Milanović.

Odgovarajući na pitanje o njegovom javnom sukobu s predsednikom, Plenković je rekao da je u Hrvatskoj na delu „nekontrolisani izliv uvreda na različite adrese“.

„Želim jasno da poručim javnosti da je ovo blato u koje Milanović nastoji da uvuče mene i način na koji to radi neverovatan. Postavlja se pitanje kakvo smo mi to društvo“, rekao je Plenković.

Govoreći o verbalnim napadima Milanovića na neke ministre, premijer je rekao da sve to liči na ponašanje dece školskog uzrasta.

„To tako ne ide… Ja to ne dam kao predsednik vlade“, poručio je Plenković.

Insinuirao je da to je to što radi Milanović „pranje mozga nekom ko je mlad i nezreo“, a onda, dodao je, „to završi pucanjem pred Banskim dvorima i ranjavanjem policajca“.

„Situacija je ozbilnija nego što želimo“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.