U trendu

Plenković u Kninu imao poruku za Srbiju

KNIN – Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Kninu, na obeležavadnju godišnjice najvećeg egzodusa Srba posle Drugog svetskog rata, da Hrvatska nikada neće dozvoliti da se dovodi u pitanje, kako je naveo, odbrambeni karakter Oluje, kao i da je to poruka „susednoj zemlji Srbiji koja treba da napusti jalovu retoriku prošlosti i okrene se politici pomirenja i budućnosti“.

Za Plenkovića je ta vojno-policijska akcija, u kojoj je proterano između 200.000 i 250.000 Srba, a gotovo 2.000 njih je ubijeno ili se vodi kao nestalo, pobeda u, kako je kazao, „sudbonosnoj bitci i temelj za slobodu u kojoj Hrvatska danas uživa“.

„Zato su Domovinski rat i pobeda u Oluji temelji savremene hrvatske države. Otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zloćina i dosezanje pravde ostaje naša trajna dužnost. Zato simboličke geste od prošle godine nastavljamo da sprovodimo vodeći se politikom pomirenja i razumevanja uz poštovanje istine i pijeteta prema svim žrtvama“, rekao je Plenković u obraćanju koje uživo iz Knina prenose gotovo svi hrvatski mediji i portali.

Vojno- policijsku operaciju Oluja Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branitelja, a za razliku od prošle godine ceremonija u Kninu se obeležava bez prisustva predstavnika Srba.

Plenković je govorio o pandemiji korona virusa i klimatskim promenama, Plenković je rekao i da Hrvatska vodeći politiku modernog suverenizma koja, kako kaže, počiva na osnaživanju Hrvatske zahvaljujući članstvu u EU, zemlja osnažuje sve bitno i hrvatski nacionalni interes.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.