U trendu

Poboljsani izgledi za povecanje kreditnog rejtinga SRB

BEOGRAD – Zahvaljujući jakom ekonomskom rastu, agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor’s, u danas objavljenom izveštaju je popravila izglede za dalje povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou BB+, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Agencija je istakla da će se u narednih godinu dana stvoriti objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga na investicioni nivo ukoliko se nadmaše projektovana očekivanja priliva od stranih direktnih investicija, stope rasta i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).
Navodi se da su strukturna poboljšanja privrede podržana merama ekonomske politike dala rezultate već u prvoj polovini 2021. godine i da je to jedan od glavnih razloga revizije očekivanog rasta BDP u ovoj godini na sedam odsto, dok se u 2022. godini projektuje rast veći od četiri procenta.
Agencija je kao osnovne pokretače rasta navela javne investicije i privatnu potrošnju.
Ističe se da je visokom nivou rasta BDP-a doprinelo više faktora, a pre svega adekvatna i izbalansirana podrška fiskalne i monetarne politike, koja je dala značajan doprinos u ublažavanju negativnih efekata pandemije, brz proces vakcinacije stanovništva, kao i otpornost sektora proizvodnje i građevinarstva na negativne efekte pandemije.
Mere koje su imale za cilj očuvanje proizvodnih kapaciteta celokupne privrede, održanje životnog standarda stanovništva i očuvanje likvidnosti, značajno su pomogle, ne samo da se ublaže neposredne posledice pandemije, već i da se stvore uslovi za dinamičan rast i sačuvaju radna mesta.
Srbija je, kako se navodi, uspela da, zahvaljujući pravovremenim, jakim i adekvatnim merama monetarne i fiskalne politike dobro odgovori na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Takođe i da umanji i ograniči negativne efekte pandemije i stvori dobru osnovu za brži privredni oporavak, podržan visokim nivoom privatne potrošnje.
U izveštaju Agencije istaknuto je kontinuirano jačanje bankarskog sektora, naročito u pogledu smanjenja učešća problematičnih kredita u poređenju sa prethodnim godinama.
Navodi se i da je kurs dinara ostao stabilan, a da su devizne rezerve na rekordno visokom nivou.
Agencija u svom izveštaju takođe ističe da će, nakon povećanja fiskalnog deficita tokom trajanja krize prošle i ove godine, doći do uravnoteženja javnih finansija i njegovog značajnog smanjenja već sledeće godine na tri odsto BDP-a i projektuje dodatno smanjenje deficita u narednim godinama.
Umanjenje deficita preokrenuće trenutno samo privremeno rastuću putanju javnog duga, navodi se u izveštaju i dodaje da se tokom sledeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.
Uslovi finansiranja na međunarodnom i domaćem tržištu su tokom ove godine bili više nego dobri, što je Vlada Srbije iskoristila i prikupila sredstva po veoma povoljnim stopama.
Višak akumuliranih sredstava prikupl?enih tokom proteklih meseci dodatno će uticati na smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.
Poboljšanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga ocenjuje se kao još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Srbija postigla u prethodnom periodu i jasan je signal potencijalnim investitorima za povećanje sigurnosti ulaganja u Srbiju.

Povećanje ekonomskog rasta, rast investicija i veća zaposlenost stvaraju povoljan ambijent za dalji rast i razvoj privredne aktivnosti, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar