U trendu

Počeli „Dani ruskog dečjeg filma“ u Beogradu

BEOGRAD – Pod sloganom „Bajke detinjstva“ danas je u Domu omladine Beograda otvorena manifestacija „Dani ruskog dečjeg filma“.

U okviru te manifestacije biće predstavljeni filmovi koji imaju za cilj vaspitanje dece i omladine u okviru tradicionalnih porodičnih vrednosti, patriotizma, očuvanja duhovne tradicije slovenskih naroda.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović
rekao da je ova manifestacija i prethodnih godina imala veliko interesovanje publike.

„Nadam se da ćete uživati u svim filmovima koji će biti prikazani i da će to vaše uživanje prerasti u ljubav i prijateljstvo koje svi gajimo prema ruskom narodu i da ćete nastaviti to da negujete i kada budete porasli“, rekao je Mladenović obraćajući se deci koja su prisustvovala otvaranju manifestacije.

Dodao je da će se Grad Beograd, zajedno sa prijateljima iz Rusije i ambasade Ruske federacije, truditi da nastavi sa ovakvim programima, sa ciljem da nastavimo da gradimo i jačamo prijateljstvo i veze koje imamo sa ruskim narodom.

„Deco, uživajte u filmovima i nadam se da će sve ono što ćete videti na ovom festivalu kod vas stvoriti jos prisniji odnos prema Rusiji, ruskom narodu i svemu onome što dolazi na ruskom jeziku kod nas“, rekao je Mladenović.

Prvi savetnik ambasadora Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konanihin rekao je da bez podrške Grada Beograda festival ne bi mogli da organizuju na ovakav način.

Podsetio je da je Rusija prošle nedelje organizovala i održala u Beogradu Dane ruske duhovne kulture i dodao da je današnji događaj nastavak dana ruske kulture.

„Srpska publika, posebno odrasli veoma dobro poznaju rusku kulturu, naročito filmove, ali mi imamo veliku želju da se vi, deco, pošto ste vi budućnost ove zemlje, upoznate sa ruskom kulturom i kinematografijom“, rekao je Konanihin.

Naveo je da su ruski crtani filmovi danas popularni u celom svetu i dodao da će na ovom festivalu biti prikazani crtani filmovi koji su se tek pojavili.

„Možda će to kod vas izazvati želju da učite ruski jezik kako biste posle toga često dolazili u Rusiju“, dodao je Konanihin.

Prisustnima se obratio i direktor festivala Filip Kudrašov koji je rekao da su danas otvoreni 8. Dani ruskog dečijeg filma u Srbiji, podsetivši da prošle godine nisu bili održani zbog pandemije korona virusa.

Manifestacija „Dani ruskog dečjeg filma“ održava se u organizaciji Grada Beograda, u saradnji ambasade Ruske Federacije i Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, uz izvršnu producentsku organizaciju Omladinskog pozorišta „Dadov“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.