U trendu

Podaci ukazuju da su male šanse da Makron bude teže bolestan

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron zaražen je korona virusom, ali je malo verovatno da će razviti težak oblik bolesti, s obzirom na njegovu starost, zdravstveno stanje i druge relevantne parametre, smatraju francuski stručnjaci.

Uzimajući u obzir činjenicu da ima 42 godine, da je nepušač koji nema višak kilograma i da ima pristup najboljoj medicinskoj nezi, male su sanše da će francuski predsednik razviti ozbiljan oblik kovid-19.

Makron pripada grupi koja u mnogo manjem procentu biva hospitalizovana zbog kovid-19 u poređenju sa većinom drugih grupa, kako pokazuje istraživanje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Studija je pokazala da je među 100.000 Amerikanaca samo 268,1 osoba koja pripada istoj grupi kao Makron – belci starosti između 18 i 49 godina, hospitalizovana zbog kovid-19 u periodu između marta i decembra.

Žak Batistoni, francuski lekar i direktor udružzenja „MG Frans“, navodi da je Makron mlad i da su male šanse da razvije ozbiljan oblik kovid-19, prenosi Rojters.

Francuski predsednici nisu dužni da otkrivaju podatke o svom zdravstvenom stanju, a Jelisejska palata je odbila da kaže da li Makron boluje od nekih pridruženih bolesti koje bi mogle da povećaju šanse za teži tok bolesti.

Batistoni, koji nema direktan pristup podacima o Makronovoj istoriji bolesti, tvrdi da ograničene informacije dostupne javnosti ukazuju na to da francuski predsednik nema dodatne faktore rizika.

Fransoa Patrija, član francuskog Senata i Makronov bliski savetnik, navodi da Makron trči i da igra tenis kada god može, kao i da je uopšte dobrog zdravstvenog stanja.

Zvaničnici navode da Makron ispoljava blage simptome bolesti i da je nastavio da radi u predsedničkoj rezidenciji kod Versaja nadomak Pariza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.