U trendu

Pogranične policije EU overavaju pasoše državljanima VB

BRISEL – Granična policija pojedinih zemalja EU počela je da pečatira pasoše državljana Velike Britanije, iako bi prema sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz EU Britanci koji rade u Uniji trebalo da prolaze bez pečatiranja i samo uz radnu karticu.

Međutim, prema saznanjima briselskog portala Politiko, u najmanje pet slučajeva došlo je do kršenja tog dogovora, u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji, kada su pogranični zvaničnici insistirali da lupe pečat u pasoše britanskih državljana.

Kako se navodi, ovaj problem bi mogao da dovede u pitanje pravo građana Britanije da ostanu u šengenskom prostoru nakon tri meseca koliko je dozvoljeno građanima izvan Šengena da borave u Uniji.

Britanski državljanin Den Prisli, koji ima boravišnu dozvolu u Holandiji i vratio se u tu zemlju 10. januara, uspeo je da ubedi carinike da mu ne lupe pečat u pasoš nakon što im je pokazao dozvolu i izvod iz Sporazuma koji se odnosi na to.

Slično se dogodilo i njegovom zemljaku koji se avionom vraćao u Amsterdam iz Birmingema, koji je takođe nakon rasprave ubedio carinike da ga puste u zemlju bez pečata.

Kopredsedavajuća grupe Britanaca u Evropi Fiona Godfraj rekla je da je to pitanje postalo široko rasprostranjeno otkako se prelazni rok za Bregzit završio 31. decembra i da zajedno sa ograničenjima putovanja zbog pandemije korona virusa, čini iskustvo prelaska šengenske granice noćnom morom.

„Građanima Velike Britanije traži se da dokažu da su obuhvaćeni Sporazumom o povlačenju, iako je u zemljama tek počela implementacija i iako još nisu dobili kartu koja je dokaz o boravištu. Zbog toga oni moraju da nose brdo dokumenata kako bi dokazali da imaju neophodne dozvole“, rekla je Godfraj.

Britanci koji žive u Evropi pozivaju zemlje EU da obezbede potpunu obaveštenost granične policije o Sporazumu i njihovim pravima za ulazak, rekla je ona.

Sa druge strane rok za državljane EU sa prebivalištem u Velikoj Britaniji da podnesu zahtev za takav status je 30. jun, pa mnogi ne poseduju takvu dokumentaciju, a granični službenici ta dokumenta ne bi ni trebalo da im traže do tog datuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.