U trendu

Pokrenuta istraga o intervjuu princeze Dajane od pre 25 godina

Britanski princ Vilijam pozdravio je nezavisnu istragu o okolnostima u vezi sa intervjuom koji je 1995. za BBC dala njegova majka, princeza Dajana, prenosi AP.

Vilijam je u saopštenju naveo da je istraga korak u pravom smeru i da bi trebalo da pomogne otkrivanje istine iza postupaka koji su doveli do intervjua i posledičnih odluka koje je BBC doneo u to vreme.

Upravni odbor BBC-ja je juče saopštio da je imenovao Džona Dajsona, sudiju Vrhovnog suda u penziji, da vodi nezavisnu istragu o okolnostima u vezi s kontroverznim televizijskim intervjuom s princezom Dajanom iz 1995. godine.

Objava je usledila nakon što je Dajanin brat Čarls Spenser ovog meseca ponovio da je novinar BBC-ja Martin Bašir (57) koristio obmanjujuće i lažne tvrdnje kako bi njegovu sestru ubedio da da intervju. On je takođe naveo da je telefon princeze Dijane bio prisluškivan i da je njen telohranitelj kovao zaveru protiv nje.

BBC se izvinio zbog lažnih bankovnih izvoda o tome da su dva viša saradnika bila plaćena za otkrivanje informacija o Dajani, ali je napomenuo da ovi dokumenti nisu uticali na njenu odluku da pristane da da intervjuu.

Kompanija je saopštila da se Martin Bašir, koji trenutno radi kao urednik za religijske teme, nalazi na bolovanju nakon operacije na srcu i komplikacija usled zaraze korona virusom ranije u toku ove godine.

U čuvenom intervjuu iz 1995. godine princeza Dajana je rekla „bilo nas je troje u braku“, misleći na vezu princa Čarlsa sa Kamilom Parker Bouls. Intervjuu je gledalo nekoliko miliona ljudi.

Dajana se od princa Čarlsa razvela 1996. godine, a godinu dana kasnije poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu dok su je jurili paparaci.

Čarls se oženio Kamilom 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.