Pokret nesvrstanih omogućio drugačiju budućnost sveta

BEOGRAD – Pre 60 godina svet je sedeo na “turbulentnoj raskrsnici”, a onda se pojavio Pokret nesvrstanih koji je omogućio drugačiju budućnost, ocenili su danas učesnici Samita kojim se obeležava šest decenija tog pokreta.

Ministar spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje Simeon Esono Angue, tokom poslepodnevnog dela skupa, istakao je da je važna konstantna posvećenost rešavanju problema u svetu držeći se upravo polaznih načela Pokreta nesvrstanih.

“Danas je drugačije ustrojstvo sveta, imamo širenje hemijskog oružja, pandemiju, klimatske promene, tehnološki kriminal, pomorsku pirateriju i to nas goni da se još više založimo kod međunardonih instituacija, da vidimo kako da izađemo na kraj sa time”, rekao je Angue.

On je rekao da Ekvatoijalna Gvineja pozdravlja sve što Pokret čini i želi da bude prisutnija u aktivnostima, trudeći se da ne upadne u zamku političkih pritisaka ili vojnih saveza.

Ukazao je da je važna i privredna saradnja i ekonomski napredak zemlje, jer su one slabije ugrožene očglednom neravnotežom.

“Države članice moraju da se založe za načelo nemešanja i očuvanja suverenih prava svake države, držeći se toga da možemo da doprinesemo stvaranju uravnoteženijeg sveta”, rekao je Angue.

Šef diplomatije Haitija Klod Žozef ukazao je da se Pokret, koji je imao i pozitivne i negativne strane, uvek borio za nezavisnost i prava svih, i pozvao se na reči jednog od osnivača, Sukarna, koje su, kaže, i danas aktuelne:

“Mi smo ujedinjeni u važnim stvarima u odnosu na one koji nas površno dele. I jesmo ujedinjeni u mržnji protiv kolonijalizma i protiv rasizma”, rekao je Žozef.

On je dodao da se Haiti suočava sa teškom sitacijom, da je predsednik ubijen, a u zemlji postoje određene teškoće, te se nadaju razumevanju i solidarnosti, kako bi sve te probleme prevazišli.

Ministar spoljnih poslova Angole Tete Antonio rekao je da je cilj svih država članica Pokreta da se uspostavi demokratija u međunarodnim odnosima.

Dodao je da se Angola solidariše sa svim narodima u svetu, da je ta država za ukidanje embarga Kubi i Zimbabveu, zabrinuta zbog nestabilnosti u Siriji, a sa velikom pažnjom prati šta se dešava u Kongu, CAR, Libiji, Sudanu, podsaharskoj Africi…

Ministar spoljnih poslova Libana Abdalah Bou Habib istakao je da se ta zemlja suočava sa velikim izazovima kako zbog pandemije virusa korona, ali i zbog terorizma i klimatskih promena.

Poručio je da je neophodno da članice Pokreta nesvrstanih konsoliduju stavove i da se drže načela i principa Pokreta.

Prema njegovim rečima, u trenucima dok je Liban napadan, Pokret nesvrstanih je bio uz tu zemlju i suprotstavio se napadima, a bio je uz Liban i kada počela ponovna izgradnja u toj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Sent Kidsa i Nevisa Mark Brentli naveo je da je pre 60 godina svet „sedeo na turbulentnoj raskrsnici“ i podsetio na borbe protiv kolonijalizma, borbe za slobodu, prava.

Ukazao je na to da se upravo tada pojavio Pokret nesvrstanih koji je omogućio drugačiju budućnost.

„Tokom čitave istorije Pokret je uspevao uspešno da pluta kroz izazove međunarodne politike, ali opet smo se približili novoj prekretnici koja traži zajedničko delovanje“, kazao je Brentli.

Prema njegovim rečima, pandemija je pokazala slabosti u sistemima svih država sveta.

„Danas Pokret je jači nego ikada ranije i bolje je pozicioniran da unese promene. Zajednički cilj trebalo bi da nam bude ostvarivanje napretka za sve zemlje i sav ljudski rod“, kazao je Brentli.

Ministar spoljnih poslova Antigve i Barbadua Čet Grin izjavio je da je Pokret nesvrstanih po osnivanju doneo mir, sigurnost i jak glas za suočavanje sa svim nedaćama tog vremena.

Ukazao je na to da se trenutno svet nalazi usled pandemije koja je odnela mnoge živote, ugrozila mnoge privrede.

„Tražimo solidarnost u borbi protiv korone i tražimo da dođe do ravnopravnije podele vakcina. Mi tražimo i bolju saradnju u borbi protiv klimatskih promena i neophodno je da svi imamo odgovornost“, kazao je Grin.

Ministar spoljnih poslova Gambije Mamdu Tangara ocenio je da ne postoji alternativa multilateralnoj diplomatiji kada je u pitanju budućnost Poketa nesvrstanih i poručio da su zaštita ljudskih prava, vladavina prava I demokratizacija tela na globalnom bivou zadatak u narednim decenijama.

Zato je, kako kaže, važno da poket bude prisutan u svim međunarodnim forumima na kojima se razgovara o ovim pitanjima.

Tangara smatra da je potrebno i da se poveća vidljivost pokreta u okviru UN i da se članice bave “strateškim razmišljanjem da bismo poboljšali svoju poziciju i mogli da se robusno angažujemo na međunarodnoj sceni”.

Narodu Srbije je zahvalio na “izvanrednom gostoprimstvu” u Beogradu, za koji je istakao da je kolevka Pokreta nestvrstanih.

Podsetivši da je pre 60 godina održana prva konferencija “jednog od najvećih političkih pokreta našeg vremena”, Tangara je odao počast bivšem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu I čestitao svim osnivačima Pokreta nesvrstanih na viziji koji su predali narednim generacijama.

“Zahvalni smo na posvećenosti koju Srbija pokazala na organizovanju ovog sastanka, duh Bandunga i dalje živi, a princpi Bandunga opredeljuju naše postojanje i relevantni su i danas”, poručio je Tangara.

Ministar spoljnih poslova Eritreje Osman Saleh Mohamed ocenio je da se u poslednjih 60 godina mnogo postiglo unutar Pokreta nesvrstanih, ali da njegov zadatak i njegova misija i dalje nisu ostvareni.

„Princpi Bandunga nisu u potpunosti ostvareni, a svet je još manje jednak i nepravedniji nego ikada“, rekao je Mohamed.

On je dodao da članice Pokreta moraju da se posvete sebi, vitalnim principima i uzvišenim ciljevima, pojačaju jedinstvo i deluju u skladu sa zajedničkim interesima i grade delotvorne organizacione mehanizme koji će im omogućiti da se nose sa mnoštvom izazova koji su pred njima.

Ministar spoljnih poslova Mjanmara Vuna Maung Lvin, koji se obratio putem video linka, rekao je da Pokret nesvrstanih mora da nastavi da sledi fundamentalne principe međusobnog razumevanja, poštovanja i nepristrasnosti i u uzme u obzir političke, istorijske, društvene I kulturne razlike između zemalja.

“Mjanmar će raditi na jačanju jedinstva pokreta da bismo svi zajedno odranili svoje interese i nositi se sa globalnim izazovima”.

Ministar spoljnih poslova Barbadosa Džerom Valkot rekao je da se svet mnogo promenio u prethodnih 60 godina i da su zemlje učinile mnogo da bi uspostavile demokratiju i poboljšale život građana, ali da i dalje postoje izazovi koje zajednički moramo da prevaziđemo.

“Globalna nejednakost je prisutna, veliki je jaz između bogatih i siromašnih, zato bi UN trebalo da imaju veću ulogu u prevazilaženju razlika”, rekao je Valkot.

Narajan Kadka, ministar spoljnih poslova Nepala rekao je da je potrebno da se traga za pravednijim i mirnijim svetom, u kojem vlada jednakost, kao i da je potrebno restruktuirati međunarodni poredak i odnose, te rad međunarodnih institucija.

“Moramo da pojačamo saradnju, izvučemo ljude iz nejednakosti i siromaštva, važno je da budemo jedinstveni, solidarni”, rekao je Kadka.

Ministarka spoljnih poslova Sudana Mariam Almansura ukazala je da njena zemlja prolazi kroz “važnu i kritičnu fazu svog političkog, ustavnog, ekonomskog i društvenog razvoja”.

“Iako je moja zemlja u velikoj meri prebrodila izazove postizanja mira, ostvarivanje zahteva nakon mira ostaje najveći izazov pred prelaznom vladom. Nadamo se da će međunarodna zajednica usred pandemije koronavirusa uspeti da uloži sve napore i nastavi sa sprovođenjem institucionalne i pravne reforme u skladu sa regionalnim i međunarodnim instrumentima”, poručila je Almansura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.