U trendu

Pola Italijana se ne bi vakcinisalo ptoriv koronavirusa

RIM – Dok su u celom svetu svetu angažovani najveći stručnjaci i naučnici, ulozen ogroman novac da se sto pre pronašla vakcina protiv Covida19, istrazivanje pokazuje da se polovina ispitanih Italijana ne bi vakcinisala u slučaju da bude pronađena vakcina protiv koronavirusa.

Istrazivanja na uzorku od hiljadu osoba provedeno je na Univerzitetu “Katolika” u Kremoni, a o tome izvestava dnevni list namenjen zdravstvenom osoblju “Kotidiano di Sanita”.

Oni koji bi prihvatili da se vakcinišu protiv Covida19 su, prema istrazivanju, su stariji ljudi penzioneri i mladi, studenti, dok su pripadnici srednje generacije zaposleni, preduzetnici i radnici skepticni prema vakcinisanju.

Psiholozi koji su ucestvovali u istrazivanju i interpretaciji podataka isticu da je u grupi ispitanika srednjih godina, koji se ne bi vakcinisali, veliki broj takozvanih “fatalista” osoba koji veruju da je zastita od koronavirusa “izvan njihove moci”.

Istrazivaci su takođe utvrdili da je odnos prema eventualnom vakcinisanju povezan sa stepenom društvene odgovorsnosti koju određena osoba ima.

Oni koji bi se vakcinisali protiv Covida19 smatraju to delom odgovornosti prema drustvu i ukupnom zdravlju kolektiva, a ne samo kao lični izbor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.