Policija intervenisala na Vevčanskom karnevalu u Severnoj Makedoniji

 Makedonska policija je danas rasturila karneval u Vevčanima zbog nepoštovanja mera zaštitu od KOVIDA-19.

Kada je stotinak policajaca koji su došli u nekoliko „marica“, upalo u defile maskenbala kada se masa učesnika „zgusnula“, po snimcima na društvenim mrežama, došlo je do koškanja i guranja, uz uvrede i psovke na račun policajaca.

Kako su preneli mediji, privedeno je više učesnika tradicionalnog Vevčanskog karnevala, medju kojima i predsednik lokalne organizacije opozicone partije VMRO DPMNE, koji je kasnije preko Fejsbuka optužio policiju za „brutalnost“.

Portparol policije u Ohridu, Stefan Dimoski, rekao je da su policajci intervenisali u Vevčanima „zbog nepoštovanja mera i propisa za sprečavanje širenja korona virusa, odnosno zabrane okupljanja više od četiti osobe“.

„I pored dogovora na tri sastanka sa osobama angažovanim na priredjivanju te manifestacije, danas se velika grupa okupila u Vevčanima bez poštovanja mera i uz nedozvoljeno grupisanje, zbog čega je policija morala da interveniše“, rekao je Dimoski.

Vevčanski karneval se skoro 15 vekova održava svakog 13. januara, na dan Svetog Vasilija, a ove godine su dva lokalna „vasiličarska“ društva i Opština Vevčani odustali od organizacije zvanične karnevalske povorke i zabavnog programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.