Policijski čas u Češkoj od 23 h do pet ujutro

PRAG – U Češkoj Republici su u petak na snagu stupile nove stroge epidemiološke mere, nakon što je ta zemlja iz trećeg prešla na četvrti nivo rizika od korona virusa.

Kako navodi češki portal „xpats.cz“ na engleskom jeziku, najnovije mere uključuju policijski čas od 23 do pet sati ujutro i zatvaranje barova, restorana, teretana, bazena i sličnih sportskih objekata, ali je vlada dopustila nekoliko izuzetaka.

To podrazumeva izuzeće od policijskog časa za one koji idu na noćnu molitvu u crkvi, s tim da se može koristiti samo petina sedišta u crkvi, kao i dopuštenje prodavnicama da nastave sa radom.

Za novogodišnje zabave, međutim, neće biti izuzetaka, prenosi Hina.

Dopuštena su okupljanja do šest ljudi, ali se još mogu posećivati prijatelji i rođaci u domovima za starije, uz negativan test na kovid.

Na svadbama i sahranama može biti do 20 osoba.

Škole su zbog epidemije počele zimski raspust danas umesto u ponedeljak, kako je ranije bilo predviđeno.

Broj preminulih od korona virusa od početka epidemije u Češkoj premašio je u četvrtak 10.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ta zemlja, koja je među najteže pogođenim u Evropi u drugom naletu pandemije, prijavila je u četvrtak 8.235 novih slučajeva, što je bio najviši dnevni bilans od 11. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.