Poljska: Policija neće da testira pijane vozače zbog virusa

VARŠAVA – Poljski policajci su na dobrom putu da povećaju stopu smrtnosti u saobraćajnim nesrećama, odbijajući da vozače testiraju na alkohol, piše agencija Rojters.

Radoslav Kobris, zamenik saobraćajnog inspektora Poljske za drumski saobraćaj, izjavio je da je dobio od sanitarne službe sugestiju da ograniče broj testiranja na dah. Predlog je da koriste uređaje koje vozači ne moraju da stavljaju u usta.

„Testiranje vožaća na alkohol na ovaj način neće ugroziti bezbednost u saobraćaju“, naglasio je Kobris i dodao da, ukoliko saobraćajac primeti da je vožac pijan, ili to pokaže aparat kojim će meriti, a manje je pouzdan, naravno da će upotrebiti i standardni alko-test.

Poljska je ove sedmice prijavila prvi slučaj zaraze koronavirusom i tako postala jedna od 86 zemalja koje su pogođene epidemijom COVID-19. Epidemija virusa počela je u Kini krajem prošle godine, do sada se razbolelo više od 100.000 ljudi, a umrlo njih 3.300.

Vlasti širom sveta apeluju na stanovništvo da ostane u svojim domovima, da rade od kuće, škole su zatvorene, a većina javnih događaja otazana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.