Poljska: U planu „motorizovani“ marš desničara na Dan nezavisnosti

VARŠAVA – Organizatori desničarskog marša na Dan nezavisnosti u Varšavi saopštili su danas da će se manifestacija održati u motorizovanoj formi, sa učesnicima koji će se voziti po poljskoj prestonici, nakon što je gradonačelnik zabranio događaj zbog korona virusa.

Marš 11. novembra, koji često okuplja na desetine hiljada ljudi na ulicama, smatra se tačkom razdora između nacionalista i liberala, a poslednjih godina bilo je i nasilja, navodi Rojters.

Učesnici su pozvani da se na Dan nezavisnosti okupe u automobilima i na motociklima u centru Varšave.

Ali portparolka gradske kuće Varšave rekla je da nema dovoljno vremena da udruženje zatraži dozvolu za organizovanje takvog događaja jer postupak traje do 30 dana.

Portparolka je rekla da su svi drugi zvanični događaji povodom Dana nezavisnosti – osim polaganja cveća – takođe otkazani zbog pandemije.

Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskovski, liberal, odbio je prošlog petka da odobri marš zbog zdravstvenih rizika, a u subotu je sud odbacio žalbu na zabranu.

Organizatori su se žalili na tu presudu.

Poljska je zabeležila porast broja zaraženih, što je podstaklo vladina upozorenja da će možda biti potrebno potpuno zaključavanje širom zemlje. Trenutna ograničenja zabranjuju okupljanja vise od pet ljudi.

Uprkos takvim ograničenjima, u poljskim gradovima se poslednjih nedelja održavaju masovni ulični protesti protiv presude suda koja nameće gotovo potpunu zabranu abortusa u toj većinski rimokatoličkoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.