Poljska uvodi ograničenja, najveći broj novozaraženih u 2021.

VARŠAVA – Poljska je danas saopštila da uvodi ograničenja širom zemlje pošto su novi dnevni slučajevi korona virusa dostigli najviši nivo ove godine.

Poljska je sprovodila regionalne restriktivne mere u pokušaju da
smanji nagli porast infekcija izazvanih veoma zaraznom varijantom korona virusa prvi put otkrivenom u Britaniji, ali vlada je navela da će, ukoliko broj zaraženih nastavi da raste, biti uvedeno „zaključavanje“ cele zemlje, preneo je Rojters.

Pozorišta, tržni centri, hoteli i bioskopi biće zatvoreni od subote, izjavio je ministar zdravlja Adam Niedzielski na konferenciji za novinare.

„Više nemamo mogućnost da sprovodimo samo regionalna
ograničenja. Jedini put napred je trenutno proširenje ograničenja na celu Poljsku“, rekao je on, dodajući da će učenici preći na učenje na daljinu.

„Ako ovaj potez ne rezultira ublažavanjem pandemije ili bar usporavanjem trećeg talasa, sledeći koraci bi bili tipicno ‘zaključavanje’, tipična situacija u kojoj ćemo potpuno sve zatvoriti“, rekao je Niedzielski.

Prema njegovim rečima, 52 odsto novih slučajeva povezani su sa varijantom koja je prvo otkrivena u Velikoj Britaniji.

U zemlji koja ima 38 miliona stanovnika danas su registrovana 25.052 slučaja korona virusa, prema podacima Ministarstva zdravlja, što je značajno povećanje u odnosu na prethodni rekordni broj iz 2021. godine koji je protekle subote iznosio 21.049 osoba.

Istovremeno, u protekla 24 časa zabeleženo je 453 smrtnih slučaja od korona virusa.

U Poljskoj je od početka pandmeije zabeleženo ukupno 1.956.974 slučajeva korona virusa i 48.032 smrtna slučaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.