Polovina obolelih od korone imali isti simptom: Evo i koji

Kod skoro polovine zaraženih korona virusom dođe do promena u čulu ukusa, pokazalo je jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Gastroenterology.

Istraživanjem se došlo do podataka koji bi mogli biti korisni za kliničare prilikom tretiranja pacijenata kod kojih Kovid-19 može biti smrtonosan.

“Ranijim studijama nije primećen ovaj simptom i to verovatno zbog toga što su drugi simptomi poput kašlja, groznice i otežanog disanja bili mnogo izraženiji”, ukazao je Muhamed Aziz sa američkog Univerziteta Toledo.

Istraživački tim je analizirao podatke pet ranije objavljenih studija, a koje su sprovedene od januara do kraja marta ove godine. Od 817 osoba zaraženih Kovid-19, a koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 odsto je osetilo promene u čulu ukusa.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi ovaj procenat mogao biti i veći jer su se neka istraživanja zasnivala na podacima pacijenata koji nisu primetili svaki simptom virusa, prenosi “ATV”. Sumnja se da se promene u ovom čulu dešavaju kod ljudi koji imaju blaže simptome. Međutim, potrebno je sprovesti više studija kako bi se proverila ova sumnja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.