Pomoć EU od 100 mln evra za tekstilne radnike u Bangladešu

DAKA – Zemlje Evropske unije će se ukluučiti sa više od 100 miliona evra u program socijalne pomoći za hiljade tekstilnih radnika u Bangladešu, pogođenih gubitkom posla i smanjenjem plata tokom pandemije koronavirusa, saopšteno je danas u Briselu.

EU je najveće tržište za odeću proizvedenu u Bangladešu, koji se suočio sa otkazivanjem ili odlaganjem porudžbina vrednih milijarde dolara, jer su brojne modne kuće zatvarale prodavnice ranije ove godine, što je teško pogodilo zaposlene u fabrilkama odeće, prenosi Rojters.

Prema novom programu socijalne zaštite Bangladeša, radnicima u industriji odeće, kože i obuće će se u početku dodeljivati mesečna novčana pomoć od 3.000 taka (35,30 dolara) tokom tri meseca, navodi se u saopštenju EU.

Nemačka i EU, koje su ranije ove godine uputile hitnu novčanu pomoć tekstilnim radnicima u Mjanmaru, obećale su zajedno 113 miliona evra pomoći za socijalni program Bangladeša.

Otkazane narudžbine odeće prouzrokovale su gubitak plata tekstilnih radnika širom sveta u iznosu do 5,8 milijardi dolara, prema podacima aktivista kampanje Čista odeća, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.