Pomoć nemačke vlade firmama da ublaže posledice epidemije

BERLIN – Nemačka Savezna vlada je usvojila niz mera kako bi ublažila negativne posledice epidemije koronavirusa za preduzeća.

Strahuje se, naime, da bi neka preduzeća mogla da budu primorana da obustave proizvodnju zbog nedostatka delova od dobavljača. U tom slučaju bi firme morale da otpuštaju radnike, što bi dovelo do snažnog rasta nezaposlenosti. A ko ne zarađuje taj ne može ni da troši, pa bi pala i potražnja za nekim proizvodima.

Da se to ne bi dogodilo vlada je, kao i 2008. godine, olakšala kompanijama uvođenje skraćenog radnog vremena, piše Dojče vele.

Ako se smanji broj poslovnih narudžbina, a zaposleni ipak dolaze na posao, njihovo radno vreme se skraćuje a poslodavac plaća samo onoliko koliko su radili. Da bi zaposleni ipak mogli normalno da žive Savezna agencija za rad će im isplaćivati dodatak na platu.

Pored toga, poslodavcima će biti nadoknađeni svi troškovi koje budu uplatili na ime socijalnih osiguranja za neodrađene sate. Tako preduzeća neće morati da otpuštaju radnike, a moći će da smanje troškove. Uz to, stručna radna snaga im stoji na raspolaganju čim se stanje normalizuje.

Skraćeno radno vreme je u vreme ekonomske krize 2008/2009. sačuvalo više od milion radnih mesta u Nemačkoj, tvrdi savezni ministar finansija Olaf Šhoc (SPD).

Pored skraćenog radnog vremena potrebne su i druge mere, jer je pitanje koliko dugo preduzeća mogu da opstanu ako osetno padne količina poslovnih narudžbina, da na kraju ipak ne bi usledilo otpuštanje radnika.

To trenutno niko ne zna. Ali je savezna vlada spremna da učiniti sve kako bi stabilizovala ekonomiju i obezbedila radna mesta, kaže Šolc.

Ministar ekonomije Peter Altmajer (CDU) dodaje: „Nećemo dozvoliti da virus zarazi nemačku privredu. Savezna vlada će se pobrinuti da uvek na raspolaganju bude dovoljno likvidnosti za privredu“.

Osim toga, vlada namerava da pokrene veliki investicioni program.

„Savezna vlada će povećati investicije u godinama od 2021. do 2024. za po 3,1 milijardu evra“, navodi se u odluci vladajuće koalicije.

Savez industrije mašinogradnje VDMA pozdravio je vladine mere naglašavajući da je preduzećima važna pre svega likvidnost dok ponovo ne krene potražnja. Savez bavarske privrede je izrazio zadovoljstvo posebno zbog odredbe o uvođenju skraćenog radnog vremena.

Predsednik Instituta za svetsku ekonomiju (IfW) iz Kila, Gabrijel Felbermajer, smatra da su finansiranje skraćenog radnog vremena i podrška likvidnosti „pravi koraci“ za sprečavanje rasta nezaposlenosti i propadanja preduzeća.

Njegov kolega Fridrih Hajneman iz Centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) u Manhajmu mišljenja je da vladine mere ne idu dovoljno daleko. On misli da se njihov efekat neće osetiti. Kaže da veće investicije narednih godina neće puno koristiti ako već ovog proleća dođe do snažnog pada privredne aktivnosti. Zato se zalaže za dodatne mere, kao što je smanjenje PDV-a.

Šef Savezne agencije za rad (BA) Detlef Šile kaže da već mesecima raste broj ljudi koji rade skraćeno radno vreme zbog slabljenja konjunkture. Savezna agencija za rad očekuje da će u martu skraćeno radno vreme imati 124.000 zaposlenih, pri čemu tu nisu uzete u obzir moguće posledice epidemije koronavirusa, piše DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.