U trendu

Ponovo produžili vanredno stanje u ovoj zemlji

Češki parlament produžio je do 11. aprila vanredno stanje, koje vladi daje dodatna ovlašćenja za borbu protiv epidemije korona virusa.

Češka vlada veruje da će to biti dovoljno vremena da se broj infekcija smanji na nivo koji će omogućiti ponovno otvaranje škola i ublažavanje ograničenja kretanja, a premijer Andej Babiš poručio je da se situacija kreće u dobrom smeru i da bi do ublažavanja mera moglo da dođe posle Uskrsa, prenosi Rojters.

„Čvrsto se nadam da će ovo biti poslednje zaključavanje“, rekao je Babiš tokom debate pre glasanja u parlamentu.

Tokom prošle sedmice, dnevni slučajevi infekcija u Češkoj pali su na 7.600 sa prosečnih 12.200 početkom marta, kada je vlada uvela oštrije mere i uvela masovna testiranja na radnim mestima.

Rojters prenosi da je današnji broj hospitalizacija zbog kovida 19 iznosio 7.965, manje od 9462 , najvećeg zabeleženog broja 15. marta, a da je Ministarstvo zdravlja poručilo da bi veće ublažavanje ograničenja trebalo da počne tek kada broj pacijenata u bolnicama padne na oko 3.000.

Prema podacima sajta „Naš svet kroz podatke“ (Our World in Data) Češka ima najveći stopu smrtnih slučajeva zbog kovida 19 po glavi stanovnika posle San Marina, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar